Visszatekintő (november 1.)

39

1968. november 1., péntek

Szabad-e megtorpanni? Mondják, hogy ha valamelyik színház turnéja során Maroshévízre érkezik, pontosan a kitűzött időpontban megkezdheti az előadást. A közönségre itt nem kell várakozni, s ez leginkább a helyi Augusztus 23. munkásklub színjátszó csoportjának köszönhető. Tevékenységüknek ez korántsem a legfontosabb, csupán a legszembetűnőbb eredménye. (…) Azzal, hogy az utóbbi három évben egymás után három alkalommal nyertek első helyezést a Caragiale-verseny tartományi, illetve megyei szakaszán.

Asszonymunka? Asszonymunka a krumpliszedés. Az asszonyok menjenek csak ki valamennyien a mezőre, fáradozzanak. A férfiak majd várnak, amíg méltóságuknak, férfias méltóságuknak megfelelő munkát talál fel a közös gazdaság. (…) A határban pedig nem győzik az asszonyok az asszonymunkát. Serényen fordul a traktor a pergetővel, sokasodik a felszínre dobott munka. Kevés a munkáskéz. (…) Ki lehet tátani a szájat, ha szükséges, megvédeni lehet a férfias, szűklátókörű igazat. Mert hát a krumpliszedés „asszonymunka”.

1978. november 1., szerda

Hír. Küldöttség érkezett tegnap megyénkbe a Kínai NK-ból, hogy helyszíni tapasztalatcserét folytasson a turizmus megszervezéséről. E célból a vendégek meglátogatnak több turisztikai, társadalmi-kulturális és sportlétesítményt megyénkben.

Menjünk már haza! A minap öt-hat év körüli, a kocsmából kifelé igyekvő kislány kérve kérte dőlöngélő apját: Menjünk már haza, apuka! – Gyere vissza, mert megverlek, még nem megyünk sehova – „válaszolta” az apa, s ezzel be is rántotta a gyermeket a lármás-füstös helyiségbe. Többen voltunk, akik a járdáról hallgattuk végig a fenti párbeszédet, s fejcsóválva, de tehetetlenül állva csak ezt hajtogattuk: szegény kislány, szegény gyermek…

1988. november 1., kedd

Vízre bocsátották 1988-ban. Tengeri komp. Ugyancsak az 1988-as esztendő hazai hajóépítésének újdonsága, nagyszerű teljesítménye. A Mangalia, az első ilyen hazai típusú hajó. Az év elején „szállt” vízre, s azóta már rég túl van az első úton… Hajósnyelven feribotnak nevezik ezt a sajátos járművet.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Az automatizálás magas foka jellemzi a săvineşti-i relongyárat. Marx József felvétele, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek