Visszatekintő ( május 7.)

25

968. május 7., kedd

A fejlődés újabb távlatai. Az új területi beosztás jobb egészségügyi ellátást eredményez. A községek átszervezése lehetővé teszi a falusi egészségügyi körzetek és a szakszemélyzet összevonását, az eddiginél hatékonyabb intézmények létrehozását.

Újszülött fény Atyhában. Mérföldes léptékű villanypóznák Atyhába is elértek, május elsején a kanyargós utcákon a felhők mögé bújt holdvilágot a frissen szerelt villanyégők helyettesítették. Kis község (…), a monda szerint egy vándorló pásztor alapította. (…) Örülnek is az atyhaiak, neonfényes lesz a kultúrotthonuk, a könyvtár levegője sem lesz gázszagú, s a lakásokba költözött tiszta levegőjű villamosságnál vidámabb lesz a terefere.

Hirdetés. Vásároljon Dacia TV-készüléket! Kiválóan alkalmas nagyobb méretű szobákban. A képernyő átmérője 59 cm. Ára: 5100 lej.

Röviden
Mongóliában új adóállomás épül, amely a Molnyija–1 mesterséges hold révén lehetővé teszi a mongol televíziónézőknek, hogy fogják a Szovjetunió és más európai országok televízióadásait.
Az amerikai saigoni csapatok május 4-én heves támadást intéztek a Phom Penh-Saigon országúton levő Babeti kambodzsai határállomás ellen.

1978. május 7.,vasárnap

Hírek
Közel 5 millió lej értékű hazafias munkát végeztek az év első négy hónapjában a municípium lakosai, akik a szükségleteknek megfelelően, s nemegyszer tömegesen vettek részt az egészségügyi komplexum építkezésénél, utak, járdák javításánál, a díszfák, virágok ültetésénél, parkok, zöldövezetek, sportbázisok létesítésénél sorra került hazafias munkaakciókban.
A vásárlóközönség már igénybe veheti a csíkszeredai Központi Áruház előcsarnokában, a vevők iránti figyelmesség újabb jeleként létesített csomagmegőrző szolgálatot.

Csökkentett munkahét. Pártunk dolgozók iránti messzemenő gondoskodása eredményeként megyénkben is egyre többen élvezhetik a csökkentett munkahét nyújtotta lehetőségeket. Az első szombat, amikor hétköznap is pihen a gyár, amikor hétköznap is ünnepi hangulat tölti el az otthon maradottakat, a gyerekeiket sétáltató vagy kirándulni indulók népes táborát.

Hullámos filmvászon. A gyergyószentmiklósi Filmszínházban szokatlan technikai újításra figyel fel a mozinéző, újabban hullámos vászonra vetítik a filmeket. Elképzelhetni, mennyi kellemetlenség adódik ebből.

Telex. Percenként körülbelül egymillió (évente 400 milliárd) dollárt költenek fegyverkezésre a Földön. Az utóbbi két évtizedben a fegyverkezési költségek megkétszereződtek.

1988. május 7.,szombat

A tavaszi vetés befejezéséért. Május negyedikén a Nagy-Küküllő és a Nyikó menti gazdaságok szántóföldjein néztünk szét. Mindenhol tapasztalhattuk azt a megfeszített munkát, amit a tavaszi vetések mielőbbi befejezéséért fejtettek ki.

Űringás expedíciók. A NASA nyilvánosságra hozta az űringás expedíciók új programját. E szerint 1993 szeptemberéig 62 ingajáratot indítanak.

Csengettyűvásár. Gazdaemberek állják körül a piaci áru asztalát. Rendkívül fontos dologgal foglalatoskodnak. Állat nyakára való csengőt választanak. Lehetne azt úgy is vásárolni, hogy rámutat egyikre, fizet, átveszi az árut, aztán továbbmegy. De nem ilyen egyszerű az. Hallani kell a csengő hangját. (…) Ez a hang ne hasonlítson a már meglévőkhöz. (…) Lám az egyik gazda messzire elballag a vásáros asztaltól, miközben jó komája három csengőt is megszólaltat. Hogyan hangzik a távolban?

Szerkeszti: Benedek Enikő

Kézilabda, 1968

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.