Visszatekintő – május 7.

84

1969. május 7., szerda

Hír. Csíkmadaras közelében, az Olt felső folyásának vidékén a hidrológusok felfedezték az ország leggazdagabb ásványvíz-forrásait. Az itteni víz literenként 3,5 gramm szénsavanhidridet tartalmaz. A nagykiterjedésű, háromszög alakú, Bélbor és Tusnád irányába húzódó új medencében több mint 200 forrás van. Megkezdődtek az előkészítő munkálatok az ásványvíz palackozására és gyógyfürdői felhasználására.

Az esztergályosság könnyű fizikai munkának számít. Szentes B. Lajos felvétele, 1989

1989. május 7., vasárnap

Új szolgáltatási egység a megyeszékhelyen. A megyeszékhelyen a Virág utcai Artizanat üzlet fölötti emeleten a Hargita művészete kisipari szövetkezet új szolgáltatási egységet nyitott. A maga nemében talán egyedüli a megyében, ugyanis itt lehet köttetni, szövet-, bársony- és bőrholmit varratni. Tehát van anyag, amiből dolgozni, a többi a fantázián múlik.

1999. május 7., péntek

Ma Bukarestbe érkezik a pápa. Ma háromnapos látogatásra Romániába érkezik a római katolikus egyház feje, II. János Pál pápa. A látogatásnak ökumenikus jellege van, a fő hangsúlyt a Teoctist pátriárkával való találkozásra helyezik. A pápa délben érkezik a Băneasa repülőtérre. Este az elnöki palotában tesz udvariassági látogatást Emil Constantinescu elnöknél, ahol találkozik a politikai élet vezetőivel, a különböző felekezetek képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival.

Ablak a világra. Elbocsátották csütörtökön a II. Băneasa repülőtér igazgatóját, mert a pápa megérkezéséről és elutazásáról tudósítani kívánó újságíróktól külön díjat szedett. A közlekedési minisztérium azzal indokolta az elbocsátást, hogy az igazgató jogtalanul próbált többletbevételhez jutni.

2004. május 7., péntek

Vezetékes víz 5200 léleknek. Az aláírás előtt a kivitelező Solel Boneh International Romania Kft. képviselői bemutatták munkájukat, a gyergyószentmiklósi elosztóról, az 500 000 literes tekerőpataki tartályon át a 86 közkútig, utcai vízcsapig, amelyeken a 22,5 kilométeres vezetékből érkezik a vezetékes víz Tekerőpatak, Kilyénfalva és Újfalu népének.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek