Visszatekintő ( május 4. )

28

1968. május 4., szombat

A gyeplő szeretete. Egy embert levettek a „lóról”, s a városban keresi igazát. Türelmesen várja a fogadószoba ajtajánál, hogy sorra kerüljön, s úgy kezeli mondókáját, mint aki valami különösen fontos ügyben jött. Nem akar kiváltságot, nem kényelmes beosztás után jár, csak a két ló „kell” neki. Az, hogy minden reggel (hajnalban) befoghasson. Szénát hozni, vetőmagot szállítani, búzát, kukoricát vinni. Valahova menni, ahova várják, érezni, hogy szükség van rá…

Győzött az olimpiai eszme. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (…) az egész világ haladó sportközvéleményét felháborító határozattervezetet hozott: elfogadták a fajüldöző Dél-afrikai Köztársaság kérését, megengedték a részvételét a 19. mexikói nyári olimpián. A tiltakozó hullám egyre nőtt (…) az afrikai országok és jó néhány világnagyság visszamondta részvételét. A hírhedt fajüldözők képviselőinek nincs keresnivalójuk a barátság, a testvériség, a nemes versengés seregszemléjén.

Száz hordó radioaktív anyag. A dán fővárosban közölték, hogy a thulei amerikai támaszponton 100, radioaktív hóval és a Grönlandon január 21-én lezuhant négy nukleáris bombát vivő B-52-es amerikai bombavető maradványaival megrakott tartályt készítettek elő. A tartályokat az Egyesület Államokba szállítják, hogy elföldeljék.

A stanfordi szívátültetés. Joseph Rizor, akin a kaliforniai Stanford Egyetem klinikáján egy sebészcsoport szívátültetési munkát hajtott végre, túljutott az operációt követő első 10 óra válságszakaszán.

1978. április 4., csütörtök

Energiafogyasztás – papíron és a valóságban. A csíkszeredai Vasúti Építőanyagipari Vállalatnál ez év első negyedében közel 270 megawattórával lépték túl a kiutalt villamosenergia-mennyiséget. A vállalat a múlt év végén alakult meg (…), az ügyintézés során azonban valahogyan kifelejtődött a kiutalt villamosenergia-mennyiség átutalása, az új vállalat jóformán úgy kezdett termelni ebben az évben, hogy hivatalosan és papíron egyetlen wattnyi villanyárammal sem rendelkezett.

Ne szanaszét… Nem messze a madarasi vasúti megállótól, a zöldellő vetés szélében többszekérnyi szemét, háztartási hulladék, köztük még kiselejtezett vaskályha is. De hasonlókat figyelhetünk meg számos faluvégi dűlővégen. (…) Jó lenne erről is elbeszélgetni a falu lakóival…

Ha dohányzunk… Érdekes módon az orvostudományban az utóbbi időben sok minden a feje tetejére állt, hiszen évekkel ezelőtt még egyes szívbetegektől eltiltották a mozgást, ma pedig éppen úgy előírják, mint a gyógyszert, állítólag egyes nyugati országokban zsíros koszttal „kezelik” a beteg máját, és szinte mindennap hallunk valami egészen másat, mint ahogyan azt régebben hittük. Egy dologban viszont a legszigorúbban egybeesnek a szakvélemények: a dohányzás minden kétséget kizáróan ártalmas a szervezetre.

Telex. Amerikai biológusok egy csoportja bejelentette, hogy rendkívül erős baktériumölő anyagot fedezett fel egy rákfélében. (…) A felfedezés új gyógyszerfajták gyártása előtt nyitja meg az utat.
1988. május 4., szerda

Címlapon a következők: Magasabb gépkihasználási szintet; Minden erővel a vetés gyors befejezéséért; Lendületes munka a Homoródmentén; Tennivalók az eddigi eredmények összefüggésében.

Az exportfeladatok iránti magas fokú felelősséggel. Lassanként a tudatunkba ivódik, úgymond vérünkké válik a kötelesség, hogy a legmagasabb felelősség szintjén kell megoldanunk exportfeladatainkat.

Víz ötven hektáron. Jelenleg 3,7 millió köbméter víz található a tárolóban (Szépvíz). Maholnap másodpercenként 200 liter víz zúdul vezetéken a megyeközpont felé…

Szerkeszti: Benedek Enikő

Parajdi képeslap, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.