Visszatekintő (május 30.)

49

1969. május 30., péntek

Keresik a régi borvízforrást. A Homoródkarácsonyfalva melletti Dungó fürdőnél fúrási-ásási munkálatok kezdődnek. A közösségi néptanács kezdeményezte munka célja újra feltárni a körülbelül 10 évvel ezelőtt kiapadt borvízforrást, hogy a környék ma is látogatott helyi gyógyfürdőjén iható borvíz is álljon a vendégek rendelkezésére.

Hír. Régi tervük megvalósítását kezdték meg a csíkszeredai Líceum tanulói. Mintegy hetvenezer lej értékű jégkorongpályát építenek iskolájuk mellé. Az őszire elkészülő szabályos méretű pályát világító berendezéssel is felszerelik és öltözőt emelnek melléje. Jó körülmények között edzhet majd az iskola négy csapata. A létesítmény érdekessége, hogy a betonozott felületet a jégkorong-szezon befejezése után röplabda-, kézilabdapályának is használhatják a tanulók.

Filmesek tapasztalatcseréje. Holnap reggel kezdődik a filmesek tapasztalatcseréje a székelyudvarhelyi Homoród mozi teremben, amelyen megyénk jelentősebb filmszínházainak felelősei vesznek részt. Bemutatják a Gyöngédség című szovjet filmet, majd a vetítés kapcsán eszmecserét folytatnak a vizuális agitáció kérdéseiről. Felmérik a központtól kapott népszerűsítő anyagok felhasználásának módját, a helyi erőforrások igénybevételét. Megvitatják azt is, hogy melyek a legjobb módszerek a filmbarátok táborának növelésére, hol használták ki legjobban a film-népszerűsítés változatos lehetőségeit.

1989. május 30., kedd

Megyénk helységeinek fejlesztése, korszerűsítése. A község előrehaladása, fejlődése szorosan összefügg két mezőgazdasági egység sikereivel. A Nicolae Ceaușescu korszakban több százmillió lej értékű beruházást végeztek, főleg a mezőgazdaságban. Csak a cozmeni-i mtsz-ben például 10 új istállót építettek vagy korszerűsítettek, átadták rendeltetésének az 1500 tonnás modern burgonyatárolót, valamint más létesítményeket. Különben a mezőgazdasági termelés mellett fellendült a kisipari és a szolgáltatási tevékenység is.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

A szentegyházi vasüzem. Fotó: Marx József, 1969
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek