Visszatekintő (május 29.)

172

1968. május 29., szerda

Üzembővítés Ditróban. A ditrói bútorüzem vezetősége közel másfél millió lejt fordít a termelési technológiai folyamatok korszerű megszervezésére.

Vendégváró-e a vendéglő? Közismert tények: ha valaki beül a vendéglőbe, nem közömbös számára, hogy hoci-nesze alapon szolgálják-e, vagy rég nem látott ismerősnek tekintik, és így is bánnak vele. (…) Egy vendéglői társaságban háromperces magánközvélemény-kutatást rendeztem. Egyetlen kérdésre kerestem választ: mit szeretne enni azon kívül, ami itt kapható. Röppentek az ételnevek: töltött bárány, kapros-ordás palacsinta, túrós csusza, jó szalonnás kolbászos rántotta, borsos csirke, zsiványpecsenye, aranygaluska, szilvás gombóc, lencse…

Az eltűnt atom-tengeralattjáró. Hat tengeralattjáróból, tíz felszíni hajóból és számos nagy hatósugarú repülőgépből álló flotta keresi kedd hajnal óta a Scorpion amerikai atommeghajtású tengeralattjárót, amelyet az USA honvédelmi minisztériuma eltűntnek nyilvánított.
1978. május 29-én, hétfőn nem jelent meg lapszám

1988. május 27–29., péntek–vasárnap

A megszokottól eltérően, azaz 4 oldal helyett 8 oldalon jelent meg a Hargita napilap május 27-én az alábbi címmel: „A párt körüli egység lelkesítő légkörében, a pártfőtitkár ragyogó expozéjának megvitatása által kiváltott, az egész tevékenység tökéletesítését szolgáló erőteljes elkötelezettség jegyében zajlott le Nicolae Ceaușescu elvtárs munkalátogatása Elena Ceaușescu elvtársnővel együtt Harghita megyében.” Ceaușescu beszédét teljes terjedelmében közölte a lap – az első mondatok így hangzottak: „Kedves elvtársak! Mindenekelőtt meleg, forradalmi üdvözletemet és legjobb kívánságaimat szeretném tolmácsolni Miercurea-Ciuc municípium és Harghita megye összes lakosainak. (Erőteljes, hosszas taps és hurrázás. Ütemesen visszahangzik: Ceaușescu – RKP!)”

Van lehetőségük az ipari tevékenység fokozására. Bátran állíthatjuk, hogy a felcsíki települések közül Sindominic község az, ahol a legnagyobb ipari, kisipari tevékenység folyik. Az itt működő két nagyobb gazdasági egység – a fafeldolgozó üzem és a mozaikrészleg – évi árutermelésének értéke jóval meghaladja a 150 millió lejt.

Kilométerek – a föld alatt. Negyvenkilenc. Negyvenkilenc kilométer. Ez körülbelül akkora távolság, mint Miercurea-Ciuc-tól Voslobeni, Gheorgeni-től a szomszédos Mures megye első vasútmenti falva, Stinceni, vagy mint Odorheiu Secuiesctől Sighisoara. Ekkora távolság – a föld alatt. Ekkora jelenleg a fővárosi metró hossza.

Szerkeszti: Benedek Enikő

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek