Visszatekintő (május 29.)

40

1969. május 29., csütörtök

Matematikusok nyilvános ülésszaka. Ma, május 29-én délután 5 órakor a csíkszeredai líceumban tartják a Matematikusok Tudományos Társasága Hargita megyei fiókjának nyilvános ülésszakát, ahol 7 előadó mutatja be elméleti-matematikai, a matematikaoktatás gyakorlatához kapcsolódó és a tantárgy tanításának múltját tárgyaló dolgozatait.

Hír. Új csomagolási eljárás kikísérletezésén dolgoznak a remetei tejporgyár technikai szakemberei. A félautomata tejporcsomagoló berendezést helyi erőforrásokból automatává alakítják át, ez meggyorsítja a fenti munkafolyamatot. Az eddigi próbálkozások azt bizonyítják, hogy – míg eddig egy ember 230 kilogrammot csomagolt – a berendezés üzembe helyezése után a teljesítmény 700 kilogrammra emelkedik.

1999. május 29., szombat

Hitelek kis- és középvállalkozásoknak. A takarékpénztár (CEC) az év második felében 1000 milliárd lej értékben nyújt hiteleket kis- és középvállalkozások finanszírozására – jelentette be tegnap Camenco Petrovici, a pénzintézet elnöke. A jelenlegi 75–80 százalékos piaci kamat helyett 30–40 százalékos kamattal adják majd e kölcsönöket, a különbözetet a piaci kamat szintjéig más forrásokból fedezik – közli a Rompres.

2004. május 29., szombat

Tízéves a gyimesfelsőloki katolikus gimnázium. Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte tegnap a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. Az 1994–95-ös tanévben egy osztállyal indult intézményben ma már 54 óvodás, 68 elemista, 83 V–VIII. osztályos és 153 gimnazista tanul. Az idei végzős osztályok az utolsók, amelyek nem párhuzamos osztályok, jövő tanévtől minden évfolyamon két-két osztály indul. A jubileumi ünnepségen az iskola tanulói, tanárai mellett jelen voltak a hajdani tanítványok, a külföldi és hazai támogatók. Az ünnepség lovas felvonulással és ünnepi szentmisével ért véget.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Nyomuk sincs már az elszenesedett gerendáknak. Fotó: Csíki Zsolt, 2004
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek