Visszatekintő (május 28.)

37

1969. május 28., szerda

Korszerűsítik és bővítik a telefonhálózatot Csíkszeredában és Balánbányán. A fővárosi Teleconstrucția vállalat két munkacsoportja betoncsőbe ágyazott föld alatti vezetékeket fektet le a két városban. Ezzel kizárják az időjárási viszontagságok zavaró hatását és jelentősen megnövekedik a vezetékek élettartama.

Hír. A Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság állattenyésztési osztályának rendes havi munkaülését kedden, május 27-én tartották meg. Az ülésen részt vettek a Csíki-medence mtsz-einek mérnökei, állattenyésztési szakemberei, orvosai és elnökei. A munkaülésen elemezték és megvitatták az állattenyésztési tervek megvalósításainak eredményeit az év első négy hónapjában.

1989. május 28., vasárnap

Operatív, hatékony szállítás. Nemrégiben az odorhei-i vasútállomáson néztük meg, mit tesznek a vasút, illetve a gazdasági egységek dolgozói a szállítási tevékenység gördülékenyebbé, hatékonyabbá tétele érdekében. Mintegy 158 megrendelőt tartanak nyilván, s napi átlagban 100 vagon be- és kirakására kerül sor. Ehhez adottak is a megfelelő műszaki feltételek, hisz a municípium ipari fejlődésével egyidejűleg került sor az állomás bővítésére, ami lehetővé tette a rakodóvonalak észszerű feloszlatását a vállalatok közt.

1999. május 28., péntek

Zöld utat kapott a Renault. A kormány rendkívüli jogi aktussal tegnap lehetőséget biztosított a francia Renault cég részére, hogy megszerezze a Dacia autógyár részvénytöbbségét. (…) A Dacia részvényeinek jelenleg 51 százaléka a román állam, a többi magánemberek tulajdonában van. A Dacia-részvény forog a bukaresti tőzsdén is. A Renault a hírek szerint előbb egy, az egykori Renault 19 bázisára épített modellt készül gyártani a Dacia gyárban. A Dacia privatizációját mindeddig e kormányhatározat hiánya akadályozta meg…

2004. május 28., péntek

Pénz kérdése a munkálatok befejezése. A tavaly februárban leégett csíksomlyói Caritas-épület lassan-lassan visszanyeri a Kós Károly által megálmodott formáját. Jelenleg befejeződött a tetőszerkezet újraépítése és befödése, illetve a betonozás. Sepsiszentgyörgyön már készülnek a nyílászárók. Hátravan még a külső-belső vakolás, a villany- és vízszerelés.(…) Remélik, ha a mostani pünkösdi búcsún nem is, de jövőre régi pompájával díszíti a Kalot-épület Csíksomlyót.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Idénygyümölcsök a csíkszeredai zöldségpiacon. Kristó Tibor felvétele, 1969
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek