Visszatekintő (május 17.)

106

1969. május 17., szombat

Azon tűnődöm… Miért vált krónikussá Gyergyószentmiklóson is az a káros szenvedély, amit köznéven tökmagrágcsálásnak neveznek? Félreértés ne essék: jól tudom, hogy a tökmagot csak zajosan lehet elfogyasztani, héját pedig „csak” a földre lehet köpni… Viszont szemet szúró, hogy e tömegméreteket öltött szenvedély hódolói inkább valamely film megtekintésekor élnek szenvedélyüknek. Így a film témája, zenéje, a színészi teljesítmény amolyan kerete „aláfestése” lett a jóízű kollektív ropogtatásnak és köpködésnek…

1989. május 17., szerda

Az országos döntők előtt. Lezajlott a Tavasz a Hargitán nagyszabású folklórtalálkozó, befejeződtek a fesztivál műfajonként megtartott megyei szakaszai, és máris kopogtat az ajtón az országos szakasz: szombaton megkezdődnek megyénk műkedvelői számára az országos döntők, méghozzá más megyékben kell helytállni az előreláthatólag igen rangos mezőnyben.

1999. május 17., hétfő

Markó Bélát újraválasztották az RMDSZ szövetségi elnöki tisztségébe. A program- és alapszabályzatvitával eltöltött fárasztó éjszaka után választottak a küldöttek a két elnökjelölt – Markó Béla, hivatalban levő szövetségi elnök és dr. Kincses Előd, az RMDSZ Maros megyei szervezete elnöke – között. A titkos szavazás nyomán Markóra 274 küldött szavazott, ellenjelöltjére, Kincses Elődre 157. Egyébként az ülés kezdetén az 534 küldött mandátumát igazolták. A csíkszeredai RMDSZ-kongresszus szombat reggel kezdte meg munkálatait a Szakszervezetek Művelődési Háza nagytermében.

2004. május 17., hétfő

Diákpolgármester-választás Székelyudvarhelyen. A XII. Székelyudvarhelyi Diáknapok égisze alatt – a hagyományokhoz híven – idén is sor került a diákpolgármester-választásra. A jelöltek vetélkedőjének ez alkalommal a Siculus Ifjúsági Ház adott otthont – pénteken este népes szurkolótábor előtt méretkezett meg a hét udvarhelyi középiskola képviselője… Idén is több, könnyebb-nehezebb próbán kellett helytállniuk a jelölteknek, az intelligencia-kérdések és ügyességi próbák mellett nem hiányoztak a beugrató feladatok sem. (…) Az idei diákpolgármester-választás győztese a Tamási Árom Gimnázium Corsa Tomasi Család nevű pártja – Vladu Cornel diákpolgármesterrel.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Elsőáldozások ideje. Hetek óta tart a gyerekek elsőáldozása. Csíki Zsolt felvétele, 2004
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek