Visszatekintő (május 16.)

95

1969. május 16., péntek

Szezon derekán a tavaszi zöldségellátásról… Ezen a héten első osztályú áron értékesített minősíthetetlen spenótot, igénytelenül „tálalt” zöldhagymát, időnként, sajnos nagyon is időnként, salátát, retket, uborkát és paradicsomot lehetett kapni. S ha ténylegesen ez a helyzet, mit tehet a vásárló? Azzal a reménnyel, hogy talán majd a piacon igényeinek és szükségleteinek megfelelő primőr árut vásárolhat, türelemmel megvárja a szerdai napot, amikor esetleg tele kosárral megrakodva megérkeznek a messze földre elzarándokoló gazdák a hetivásárra. A hetivásárra, mert a megyeszékhelyen (a felmérés csak Csíkszeredára vonatkozik) tényleges napi piac nincs. Azok a bizonyos hagyományok…

Hír. Teljes egészében hazafias munkával épült fel a parajdi kétsávos tekepálya. A helybeli vasúti munkások és sóbányai dolgozók lelkes munkája és anyagi hozzájárulása eredményeként létesült tekepálya ünnepélyes átadására a tervek szerint június 15-án kerül sor. Így hát semmi akadálya nem lesz annak, hogy a község tekesportja ismét méltó legyen korábbi hírnevéhez.

100 éves borvízforrás. Nemrégiben egy fővárosi geológus-csoport kiásta a kiöregedés jelét mutató borszéki 6-os számú borvízforrást. A javítási munkálatok elvégzése után újra teljes kapacitással üzemel az évszázados borvízforrás.

1989. május 16., kedd

Új termékek, kiváló minőség, növekvő megrendelések. Nos, az élet eleve megcáfolta a kishitűek aggályait. A Lunca de Jos-i bútorgyár szépen és biztosan haladt előre a fejlődés útján, az itt lakók nemhogy megszokták a gyári fegyelmet, hanem a megye rangos bútorkészítőivé váltak, s ma már termelésüknek nem csekély részét exportra gyártják. Ami pedig a belföldre gyártott bútorokat illeti, az ország legtávolabbi részeiből is eljönnek Gyimes-völgyi konyhabútort vásárolni. Tehát nő a kereslet, gyarapodik a hírnév s a vevők száma. Az idén is kétmillió lejjel kell több Gyimes-völgyi bútort gyártaniuk, mint a tavaly.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Az XXII. Tavasz a Hargitán folklórtalálkozó, 1969
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek