Visszatekintő (május 1.)

36

1968. május 10., péntek

Vízvezeték Szentmártonban. Homoródszentmártonban befejezték a 2800 méter hosszú vízvezeték építését. A lakosság hazafias munkája jelentősen hozzájárult a munkálatok elvégzéséhez.

Szépülő községek. Megyeszerte javában folynak a községszépítési munkálatok. Csíkszépvízen például 600 méter hosszúságú betonjárdát építenek a községközpontban. A járdák melletti virágágyásokban nyílnak az árvácskák és a tulipánok. A néptanács előtti parkban 70 nemesített rózsatövet, az utak mentén 500 gyorsan növő kanadai nyárfát ültettek el.

Új dunai híd. Giurgeni–Vadul Oii-nál javában épül az ország legnagyobb országúti hídja. A tervek szerint 1969 végén adják át használatba. Hossza 1456 méter hosszú lesz.

Hirdetés. Időt takarít meg, könnyíti munkáját, kiváló eredményt ér el, ha mosógépet használ. Részletre is árusítják a szövetkezetek áruházai és szaküzletei.

Divat a behelyettesítés… Igen, divat lett behelyettesíteni. Rekordidő alatt készülnek jelentések, összefoglalók, kiértékelések. Az egyik homoródmenti szövetkezet mérnöke talán csúcsot is döntött, szobájába bezárkózva, rövid fél óra alatt tizenkét oldalt írt. (…) Először a főkönyvelő asztalára kerül (ő a számok szakértője), a kipontozott helyekre kilókat, hektárokat, hozamokat ír. Az elnök (a nevek felelőse) írja, kapásból és gyorsan szintén a kipontozott rubrikákba a neveket, aszerint, hogy dicsérni vagy bírálni kell.

1978. május 10., szerda

A lemaradás behozása – beruházó és kivitelező feladat. A gyergyószentmiklósi Mechanikai Vállalat beruházása nemcsak a város, de a megye viszonylatában is számottevő. Az ötéves terv egyik jelentős munkálatáról van szó, új, nagy teljesítőképességű, modern öntödét építenek, ugyanakkor bővítik, korszerűsítik a meglévőt.

Hírek.
A helybéliek régi terve, óhaja valósult meg Kápolnásfaluban: nagyobb szabású csatornázási munkához láttak hozza a helység lakói. Naponta 20-20 ember dolgozik a betongyűrűk földbe helyezésén.
Négymillió lej értékű hazafias munkát végzett eddig az év elejétől Toplica város lakossága.
Közel 5000 négyzetméter aszfaltozott területtel rendelkező gépkocsivezetői gyakorlópálya építését fejezték be Csíkszeredában.

A könyv – nemzetiségi művelődésünk virágzásának szolgálatában. Csíkszereda megyei könyvtárában közel 80 ezer különböző tematikájú könyv – ezekből több mint 36 000 magyar, Székelyudvarhelyen a municípiumi könyvtárban több mint 58 000 könyv – ezekből 34 000 magyar – áll az olvasók rendelkezésére.

A nagyvilágból. A japán vasúti járműépítők nemrég olyan – lineáris villanymotorral felszerelt – mozdonyt állítottak elő, amely a 3,1 kilométeres kísérleti pályán 301 kilométeres óránkénti sebességet ért el. A világ leggyorsabb vasúti járművének tekintett mozdony súlya tíz tonna.

1988. május 10., kedd

Mindenhol befejezni a vetést, intenzíven végezni a növényápolást. Néhány termelőszövetkezetünkben még egy-két kultúra vetésének befejezése időszerű, s most már éjt nappallá téve mindent el kell követni azért, hogy valamennyi vetnivaló magja a földbe jusson, hiszen előtérbe került a növényápolás.

A négyoldalas lapszámból két oldalt foglal el Nicolae Ceaușescu elvtárs beszéde – az RKP KB Politikai Végrehajtó Bizottságának ülésén.

Megnyílt a vlăhiþai termálstrand. Vasárnap megyénkben elsőként megnyitották a vlăhițai termálstrandot.

Szerkeszti: Benedek Enikő

A székelykeresztúri vajgyár látképe, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek