Visszatekintő (június 7.)

36

1969. június 7., szombat

Jelentős jövedelmi forrás – a gyümölcstermesztés. Ismeretes, hogy a mezőgazdasági növényekkel elfoglalt lejtős területek közül legkisebb az eróziós folyamat a kaszálókon, különösen, ha gyümölcsfával is be vannak ültetve. Tehát mindazokat a lejtős területeket, amelyeken szántóföldi növénytermesztés nem folytatható, legjövedelmezőbben gyümölcsössel értékesíthetjük. Természetesen felvetődik a kérdés, hogy gyepes talajokon érhetünk-e el nagy gyümölcstermést? Feltétlenül igen, ha a fák törzse körül kör alakban a területet műveljük.

1989. június 7., szerda

Nyári tábor a Mogyorósban. Mindenik tehénnek megvan a helye a nyári táborban, mindenik gondozónak a maga csoportja. Nagy a sürgés-forgás, előkerülnek a fejőkannák, bekapcsolják a fejőgépeket, s mindjárt csurog a friss, meleg tej. Itt nincsenek fejtáblák, s mégis név szerint ismernek minden állatot. – Ez itt Nusi, a farm sztárja, mindenki kedvence – mondja a farmer. Reggel is, este is egy-egy kanna tejet ad, több mint 40 litert… A Tündér, Ilka, Rita sincs messze tőle. Aztán van egy tehén, amelyet úgy hívnak, hogy Semmi! Nehezen adja le a tejet, cérnaszál vékonyan folydogál tőgyéből. Talán ezért nevezik Semminek.

1999. június 7., hétfő

Félelem az autonómiától. Maros megyei látogatása alkalmából Emil Constantinescu államelnök elmondta: tudomása van arról, hogy erdélyi értelmiségi körökben autonómia-tervezetek forognak. Az államelnök szerint Erdély autonómiája hatalmas veszélyt jelentene az országra, Constantinescu megígérte: mindent megtesznek az ehhez hasonló elképzelések elharapózódása ellen.

2004. június 7., hétfő

A Fenyő Útja, egy régi álom beteljesülése. A Na­turland Környezetvédő Alapítványnak az anyagi hátteret a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány biztosította (mintegy 138 millió lejt), támogatói a balánbányai és a gyergyószentmiklósi önkormányzat, illetve a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Csapat voltak. A Fenyő Útja gyalogtúrázók, terepkerékpározók, lovaglók, télen a síkirándulások kedvelői számára felmérhetetlen becsű megvalósítás.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Virágok a gyimesi réten. Fotó: Nagy P. Zoltán, 1969
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek