Visszatekintő (június 3.)

33

1969. június 3., kedd

Majmot lőnek ki a világűrbe. Az Országos Űrhajózási és Űrkutatási Hivatal (NASA) 30 napra mesterséges holdat küld a világűrbe egy majommal. A kísérlettel tanulmányozni kívánják a hosszabb ideig tartó súlytalanság hatását a majom szervezetére, abból a célból, hogy jövőben embereket szállító űrhajókat küldhessenek hosszabb időtartamú utazásokra.

1989. június 3., szombat

Telefonhálózat-bővítés. Bővítik a telefonhálózatot a megyeszékhelyen. Igyekeznek a szerelőcsoportok, mert a posta pénzügyi tervének teljesítését is nagyban befolyásolja, hogy mielőbb befejezzék a munkát, s minden beszerelt vonal mentén telefon csengjen.

1999. június 3., csütörtök

Tabló negyven év múlva. Szombaton tartotta negyvenéves érettségi találkozóját a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban az 1959-ben végzett évfolyam. Rendkívüli találkozóról van szó, hiszen ennek az évfolyamnak diákjait és öt tanárát az érettségi előtt, az iskolában, tanítási idő alatt letartóztatták. Koncepciós pert indítottak ellenük, mert szimpatizáltak az 1956-os magyar forradalommal. Az évfolyamnak a már elkészült kicsengetési kártyáit összeszedték és az iskola udvarán máglyán elégették, tablójukat összetörték, nyilvános gyűlésen pedig bűnösöknek, a nép árulóinak, az iskola szégyenének bélyegezték meg őket. (…) Negyven év után ismét elkészült a kicsengetési kártya – immár jelképes, erkölcsi értéket hordozva – és a tabló.

2004. június 3., csütörtök

Nagyon kellene a tér. Színpompás, eddig sosem látott szép gyermeknapot szerveztek a nagyok a kicsik bevonásával Gyergyó­szentmiklóson. (…) Mögöttük kicsik és nagyok masíroztak, hogy egy délutánra birtokba vegyék a város egyetlen összefüggő, zöld fűszőnyeges játékterét. A kereskedők ügyeltek, hogy léggömbtől fagylaltig minden legyen, a derült égből kerekedett jeges eső pedig arra, hogy szüneteljen is fél órányit a dínomdánom.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Kedvükre játszhatnak a csíkszeredai Prücsök Játszóház vendégei. Fotó: Nagy P. Zoltán, 1999
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek