Visszatekintő (június 25.)

141

1968. június 25., kedd

Városavatás Vlahicán. Egy kő, majd még egy… a tizennegyedik század elejét írták akkor. Az erdő alján, a Vargyas oldalban felépült az első pásztorkunyhó. És jöttek, ki innen, ki onnan, a legelőért, az erdőért. (…) Itt magasodik a jelen és a jövő városa: Vlahica. (…) Köszöntjük az újszülött ünnepét.

120 éves tanulság. Városaink, falvaink, az 1848–49-es forradalom egykori központjai, az egész ország népe a 120 éves, Európa messzi tájaira elvilágító fáklyalobbanást idézi, ünnepli. (…) Sepsiszentgyörgy főterén Gábor Áron unokái gyűltek össze, hogy tisztelettel adózzanak a szabadságharcos emlékének.

1978. június 25., vasárnap

Nicolae Ceauşescu elvtárs értékes útmutatásai mindannyiunk akcióprogramja. Még jobb minőségű termékeket kevesebb anyagfogyasztással.

Hírek
Nyári idénycikkek Tusnádfürdőn (…), többek között újdonságnak számító farmeranyagból készített férfi és női öltönyöket, gyermeknadrágokat forgalmaznak itt.

A megyei malom- és sütőipar új terméke a krumplipehely.
Új népzenelemezek kaphatók a szaküzletekben. Ízelítőül néhány cím: Csárdások; Lányok, lányok… (Kovács Apollónia); Cimbalommuzsika; Cigánydalok – Madarász Katalin.

Ég veled, cowboy! Szombaton este félve kapcsoltam be a tévét: féltem, hogy újra árad belőle a whisky-szag, hisz már annyira átitatódott a nonstop westernek hatására.

1988. június 25., szombat

Föld, csillag. Ismerősöm lakásában rögzített messzelátó van az ablakpárkányon, bizonyára hajdani csillagvizsgálók szenvedélye fűti… Hanem mint kiderült, emberünk nem a csillagok állását vizsgálja (…). Nézd meg a kertemet, a veteményest – mondja nekem nyájasan, és én odahajolok. Valóban, kint a domboldalon szépen kel a paszuly, és látom, hogy egy lepke épp az egyik káposztapalántára száll.

A nagyvilágból. Madridban 16 állam képviselői összejövetelt tartanak az Antarktisszal kapcsolatban.

Szerkeszti: Benedek Enikő

Az avatás napján (Vlahica, 1968. Nagy P. Zoltán felvétele)
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.