Visszatekintő (június 20.)

49

1969. június 20., péntek

Felkészítőn vettek részt a megye testnevelési és sporttanárainak elnökei és a módszertani irányítók. A Tusnádfürdőn megtartott ülésen előadások hangzottak el arról, hogyan kell kiválogatni a sportolókat az ifjúsági és gyermekcsapatokba, valamit a helyi sportszervekre háruló feladatokról. Vita tárgyát képezte ezek mellett a sportiskolák tevékenysége is.

Hír. Tizenegy új cikkel bővül a vlahicai vasüzem exporttermékeinek választéka, messzire vive megyénk jelentős fémipari egységének hírnevét. A rendelők – a nyugatnémet A.E.G. és a Siemens cég – ezúttal új típusú villanymotortesteket kapnak a vlahicai vasüzemektől.

Korszerű ércfeldolgozó. Az orvosai bányavállalatban megkezdték egy modern ércfeldolgozó berendezés technológiai próbáit. A három gépsor évente 22 500 tonna őrölt földpátot, 15 000 tonna kvarcot és 2200 tonna őrölt azbesztet állít elő. A vállalat munkaközössége már teljesítette a pártkongresszus tiszteletére tett összes vállalásait.

1989. június 20., kedd

Mindenki tanul vagy tanít. Június első napjai a tudományos-művelődési hét napjai voltak, a tanév közben csendes kitartással folyó tanulás-oktatás után „nyílt órák” következtek, természetesen nagyobb, szélesebb érdeklődésre tartva igényt, hogy az egész municípium részese lehessen az eseménynek, egyáltalán esemény legyen az évzáró, amely mintegy 25 fiatal és időseb „véndiák” nyári szünidejét előzi meg.

Segítsünk magunkon. Az esős, csapadékban gazdagabb időjárás nem ritkaság vidékünkön. Voltak még esős nyarak, s akkor sem rothadt el a lóhere a földeken… Ilyenkor úgy segített magán a gazda, hogy már eleve gondolt az esős időre, több évig is használható, úgynevezett szárító „kecskéket” készített, s a frissen kaszált lóherét, lucernát ezekre a „kecskékre” rakta, ahol aztán jól megszáradt, a sok forgatás elmaradt, és nem hullt le a lóhere levele.

Televíziós felvételek megyénkben. A televízióban hétről hétre láthatják a nézők a Megénekelünk, Románia fesztivál keretében az Ország hódolata a szeretett vezetőnek című adást… azért van most megyénkben a televízió több forgatócsoportja, hogy gazdasági-társadalmi-művelődési életünket, e tájaknak a IX. pártkongresszus utáni időszakban elért nagyszabású, gyorsütemű fejlődését megfelelőképpen bemutassa az ország nyilvánossága előtt.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Új házsor Csomafalván. Fotó: Nagy P. Zoltán, 1969
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek