Visszatekintő ( június 19. )

101

1968. június 19., szerda
Rajt előtt a gépállomáson. Árva szénaforgató áll a többi gép között. Mintha bocsánatot akarna kérni azoktól, akik ottfelejtették. Pedig a réten most nagy szükség lenne rá. – Miért nem használják? Nem üzemképes? – De igen… Üzemképes, csak még nem mutattuk be. A gazdaságok nem kérték. Félnek tőle… Új még.

Azon tűnődöm… vajon nem igaz-e az a mondás, amit manapság faluszerte hallani lehet: „Az erdész az az ember, aki a zsebében tartja a szemét.”…vajon megvádolja-e valaki is azzal az erdészeket, hogy a csicsói és a madarasi Hargita kráterét borító erdőn szabadjára pusztít a szakállzuzmó, s többhektárnyi területen megemészti ezt a viszonylag fiatal erdőséget?

Burgonyatermesztés ultrahanggal. Ultrahanggal hajtatja a burgonyát dr. Alexandru Romanovici mérnök (…). A szakemberek megállapították, hogy ultrahang hatására a burgonyagumók hajtásai öt nap alatt 4,7 centimétert nőnek a szokásos 0,6 centiméter helyett.

A szipkagyár. Milyen ízletes is a dohányfüst, ha friss meggyfaszipkából szívja az ember! S annak a fának bizony „smakkosnak” kell lennie, illatosan eredetinek. Így hallottam, mikor a székelykeresztúri (…) szipkagyárban jártam.

1978. június 19-én, hétfőn nem jelent meg lapszám.
1988. június 19.,vasárnap

Az ország legnagyobb porcelángyára. Alba Iulián, az ország legnagyobb porcelángyárában vagyok (…), amely 1971 óta termel teljes kapacitással. A porcelánhoz szükséges kaolint jobbára importból fedezik, a vitruszhoz viszont a hazai kaolin is megfelel. Köztük a megyénkben bányászott hargitai kaolin is.

Zöld selyemhernyók. Az idéntől nemcsak eperfalapit kedvelő selyemhernyót tenyésztünk, hanem olyant is, ami tölgyfalapit eszik. Ebben leginkább az erdészet jeleskedik, a Homoród menti Comănești-en külön farm létesült a nagy, zöld hernyóknak.

Hír. A Vărșag községi néptanács szervezésében a település lakói nagyszabású hazafias akción vettek részt: burgonyakártevő rovarokat gyűjtöttek és pusztítottak.

Szerkeszti: Benedek Enikő

Híddaruk a galócási Faipari Komplexum gömbfaáztató medencéi fölött. Nagy Zoltán felvétele, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.