Visszatekintő ( június 18. )

139

1968. június 18., kedd

Városavatás Tusnádfürdőn. Vasárnap, június 16-án avatták ünnepélyesen is várossá a megye egyik legfiatalabb települését – a szerencsés mesebeli legkisebb fiút –, Tusnádfürdőt, (…) hiszen megalapítása, az első épület felhúzása óta „alig” 126 esztendő múlt el, s a mai nagyapák (…) a Csukás-tó helyén még ingoványos, lápos, inkább békás, mint csukás mocsarat láthattak kisgyermekkorukban.

Ha van, miért nincs? 1958 elején alakult az Országos Méhészegyesület (…), és tíz esztendő távlatából vizsgálva, a munkája eredményes volt. Az 1957-ben létező 580 000 kaptárral szemben 1967-ben 1 100 000-et tartanak nyilván. (…) Az átlagos áruméz-termelés is megduplázódott, 1967-re elérte a 100 000 tonnát, amelyből 3600 tonnát exportálunk.

Mikor lesz Fenyéden sportpálya? Ők is szeretnék tudni, hogy miért nem lehet sportpályát létesíteni falujukban, mert bizony szívesen futballoznának, kézilabdáznának (…). Fenyédnek volt sportpályája, de oda épült a székelyudvarhelyi víztároló. A régi helyett azonban nem adtak újat…

1978. június 18.,vasárnap

Ratifikálták a Panama-csatorna új egyezményét.Ciudad de Panamában Omar Torrijos panamai kormányfő és Jimmy Carter, az USA elnöke ratifikálta a szerződéseket (…), amelyek értelmében Panama Köztársaság 1999. december 31-én visszakapja a csatornát és 2000-ben megszűnik az övezetben bármilyen katonai jelenlét. A másik szerződés korlátlan időre szavatolja a csatorna semlegességét, valamint az összes államoknak a csatornához való szabad hozzáférhetőségét.

A tőke árnyékában. A legnagyobb tudományos és műszaki forradalom századának világában több mint 800 millió ember nem tud írni és olvasni. A világon évente 95 millió gyermek éri el az iskoláskort, de ebből 17 milliónak soha nincs lehetősége tanulni.

1988. június 18.,szombat

Címlapcímek: Színvonalas politika-nevelő munka; Napirenden a mezőgazdaságban – Teljében a takarmánykészítés; Határozott intézkedésekkel a beruházási tevékenység jobbításáért; 670 tonna siló a tárolóban; A havasokban is megkezdték a kaszálást.

Szilárd víz. Daniel Menan francia vegyész eredeti módszert dolgozott ki a víznek polimerek segítségével való zselévé változtatására. Az így készült zselé jól bírja a környezet aránylag magas hőmérsékletét és könnyen szállítható nagy távolságokra. Zselé formájában (…) hosszú ideig megőrzi frissességét.

Porlasztó helyett elektronikus műszer. Jugoszláviában Baja István mechanikus eredeti elektronikus műszert állított elő, amely helyettesíti a dízelmotorok szivattyúit és a benzinmotorok porlasztóit. E műszer felszerelésével a motor bármilyen kőolajból készült üzemanyaggal működik: gázolajjal, gázzal, benzinnel, sőt petróleummal is.

Új műanyag – szemlencsének. A szovjet szakemberek új műanyagot állítottak elő mesterséges szemlencse készítésére.

Tökmag nélküli mozizást! Nem is tudom megmondani, mostanában hányan hívtak el telefonon vagy állítottak meg az utcán az Odorheiu Secuiesc-i moziterem ügyében. Az ismerősök tűrhetetlennek tartották (…) a moziterem állapotát (…) és az igen-igen divatossá vált tökmagolást. Villanyoltás után sokszor az az érzése támad az embernek, hogy a termet ellepte a rágcsálók népes hada…

Szerkeszti: Benedek Enikő

Csík-környéki falusi ház, belső részlet – Marx József felvétele 1968

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.