Visszatekintő ( június 14.)

142

1968. június 14., péntek

Tizenkilenc forduló – százkilencven hektár. A tusnádi termelőszövetkezet burgonyaparcelláit permetező helikopter éppen akkor tért vissza tizenkilencedik útjáról, amikor megérkeztünk a sportpályán levő „repülőtérre. (…) Hazánkban ez az első kísérlet a helikopter növényvédelmi célkora való felhasználására.

A modern gazdaság „gondolkodó gépei”. Országunkban jelenleg 25 számítóközpont működik különböző intézmények, nagy iparvállalatok és kutatóintézetek mellett. Ezek közé tartozik a Központi Statisztikai Igazgatóság központja is, amelynek elektronikus számológépe másodpercenként 120 000 műveletet képes megoldani. E géppel dolgozták fel az 1966-os népszámlálás adatait. Az 1930-as népszámlálás adatainak feldolgozása közel 10 évig tartott, míg az 1966-os csupán 4 hónapig.

Fürdő a Fiság völgyében. Évtizedes álma valósult meg a csíkszentgyörgyi dolgozóknak: a község közelében, a gyógyhatású „kéngödör” szomszédságában átadták rendeltetésének a (…) menedékházat.

Először történt az USA-ban. A kormány vádat emelt nyolc Alabama állambeli munkaközvetítő ügynökség ellen, mert megkülönböztetést tesz a négerek alkalmaztatásánál.

1978. június 14.,szerda

A takarékosság alapja: a fegyelem. A gyer­gyó­szentmiklósi Bútorszövet- és Ipari Textil Gyárban (…) úgy válogatják meg a nyersanyagot, hogy feldolgozása minél takarékosabban történjék, nemcsak villamos energiát, de fémet, más anyagokat is megspórolhassanak.

A növényápolás nem tűr halasztást. Június 12-én még mindig lehetett látni olyan részeket, amelyeken kapa nem járt…

Nicolae Ceauşescu elvtárs állami látogatása Nagy-Britanniában. Nicolae Ceaușescu elnököt és Elena Ceaușescu elvtársnőt meleg szívélyességgel és rokonszenvvel köszönti II. Erzsébet, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság királynője és Fülöp herceg, Edinburgh hercege. (…) Románia Szocialista Köztársaság elnöke beszédének szövegét történelmi okmányként fogják megőrizni a városháza levéltárában.
1988. június 14., kedd

A rend, a fegyelem és a felelősségtudat szüntelen erősítésének szükségességét hangsúlyozta pártunk főtitkára (…).

Munkában a takarmánybetakarító gépek. A mezőgépészeti állomások megyei trösztjének (…) van összesen 56 darab magajáró silókombájnja, amelyek naponta mintegy 224-250 hektár termést vágnak le.

Menet közben. Tavaly ilyentájt a fővárosi Berlin étterembe vitt jó ismerősöm sörözni. Hozták is a kikért palackokat, s nem mulasztották el az asztal mellé állítani a jegesvödröt is, tele jéggel. (…) A megyei vendéglátóiparból hány és hány esztendeje hiányzik a nyári kánikulák idején a jég. Isszuk a hűsítőt langyosan…

A képernyőn. 20 Híradó 20.25 RKP KB plenáris ülésére készülve 20.45 Kiemelt gazdasági feladatok 21.05 Színházi antológia 21.50 Híradó

Szerkeszti: Benedek Enikő

Eszmecsere. Nagy Zoltán felvétele, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.