Visszatekintő ( június 11. )

162

1968. június 11., kedd

Olvastam, hogy egy Fülöp-szigeteki város rendőrsége érdekes ötlet életbe léptetésével igyekszik csökkenteni a lopások számát. A tolvajt, miután elfogták és elítélték, egy kirakatba teszik ki, s melléje táblát helyeznek el, amelyen feltüntetik a bűncselekményt és a büntetést is.

Termel a galaci acélmű. Megkezdte működését a galaci kohászati kombinátban az egyik legfontosabb létesítmény – az acélmű. E létesítménynél 14 000 tonna technológiai berendezést és 24 000 tonna fémalkatrészt használtak fel.

Család és természetjárás. Milyen kevés nálunk, Csíkban a hétvégi családi természetjárás. Milyen kevesen szánják rá magukat, hogy gyermekeikkel a természetben töltsenek kellemes hétvégi 1-2 napot.

Szükség van-e a filmtéka-hálózat kiszélesítésére? Az első filmtéka 1962-ben alakult Bukarestben. (…) Elgondolkodtató, hogy vajon miért van egy-egy felületes, semmitmondó, de látványos filmnek jóval nagyobb sikere, mint az igazi művészi értékkel bíró alkotásoknak. A válaszadók nem a mozi szórakoztató jellegét támadják, hanem a nézők hiányos filmesztétikai ismeretére hívják fel a figyelmet. Ezen kell változtatni.

1978. június 11., vasárnap

Újjászületik a zsögödfürdői szálloda. A nagyszabású tatarozás, átalakítás során az épületbe bevezetik a központi fűtést és a vizet, s kanalizálási munkákat végeznek. A szálloda szomszédságában ugyanakkor befejezték a vendéglő korszerűsítését, amely tegnaptól ismét a fürdővendégek rendelkezésére áll.

Miénk a gyár. A termelőeszközök társadalmi tulajdonba vételének forradalmi aktusa felszabadította a dolgozók alkotó energiáját, hatalmas lendületet adott az építőmunkának (…). Ma öt nap alatt állítjuk elő az államosítás esztendejének egész termelését.

Hová lett? Milyen célt szolgál egy utcai telefonfülke? Erre a kérdésre csak egyértelmű választ lehet adni, hisz mindenki tudja hasznosságát, sokat használjuk is nap mint nap. De (…) hogy milyen célt szolgál a csíkszeredai Ruhaipari Vállalat kapuja mellett álló telefonfülke, már nehezebb megtalálni rá a választ. Ugyanis éppen az hiányzik ebből a fülkéből, ami értelmet adna létezésének: a telefonkészülék.

1988. június 11.,szombat

Kihasználni a lehetőségeket. A Casinul Nou-i termelőszövetkezetben a múlt év június 7-i adatokban 405 liter árutej volt a napi termelésük a mostanival azonos állatállománytól, az idén 664 liter árutejet adtak át.

Minden esztendő újat hozott. Sînsimion az első alcsíki községek közé tartozik, ahol tömbházak épültek, korábban a szesz- és keményítőgyár, majd az állami mezőgazdasági vállalat borjúhizlaldájának dolgozói számára épült tömbházsor, 1979-ben a község központjában épült még két 12-12 lakrészes tömbház.

Iskolai kréta helyett – ceruza. A csehszlovákiai Koh-I-Noor cég szakemberei eredeti ceruzát állítottak elő az iskolai kréta helyettesítésére. A rostiron, amellyel műanyag vagy üvegtáblára lehet írni, könnyen kezelhető, az utolsó padból is jól látható nyomokat hagy és nélkülözi a kréta legnagyobb hátrányát – a port. A teleírt táblát nedves szivaccsal törlik le.

Újabb AIDS-statisztika. A hivatalosan nyilvántartott AIDS-betegek száma jelenleg eléri a 100 ezret.

Szerkeszti: Benedek Enikő

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.