Visszatekintő (július 24.)

Van amiből válogatni. Fotó: Kristó Róbert, 1999

1969. július 24., csütörtök

Morfondírozás a műjégpálya építőtelepén. A hajdani takaros, úgy-ahogy irodaépület-öltöző-raktár már csak amolyan ormótlan téglahalmaz. A tulajdonos nem törődik vele, de töltésnek kitűnő lesz. Gyors az elhatározás, töltés lesz! (…) Az építőtelepen három munkagép dolgozik. Egy lánctalpas traktor, az ósdi cölöpverő meg egy használhatatlan autódaru, pontosabban helyváltoztatásra alkalmatlan, ezért a traktor. Az emelőszerkezete azonban kiválóan működik, ez a szerencse. A munkálatok azért haladnak, haladgatnak.

1999. július 24., szombat

Ablak az országra. A nyugdíjak augusztustól való havi 2,3 százalékos kiegészítése nem ígéret csupán – nyilatkozta pénteken az idős korosztálynak nyújtott szociális szolgáltatások megszervezéséről szóló aknasugatagi szimpóziumon Alexandru Athanasiu munkaügyi miniszter. Nyilatkozata szerint a gazdasági reform ütemének függvényében év végén a nyugdíjnak értéke 75 százalékban fogja fedezni a pénzhígulást.

Kiigazították a költségvetést. Saját költségvetésének kiigazítását is megszavazta a megyei tanács tegnap rendkívüli ülésén, a Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság, az úz-völgyi út, valamint a gyergyószárhegyi kulturális központ számára vált szükségessé pénzösszegek kiutalása. Felszólalásában az egyik tanácsos kijelentette: nemzetközi programokban való részvétel helyett a megye fejlesztésére kellene több pénzt fordítani, a pénz elköltését nyomon kell követni, mert sok esetben az önkormányzat pénzén elvégzett munkának nincs hatékonysága.

2004. július 24., szombat

Turisztikai csúcsidény Parajdon. A parajdi Bányavállalat előtt nemrég felépült turisztikai iroda jegypénztárát valósággal ostromolják a turisták, hiszen itt kell megváltani a jegyet arra az autóbuszra, mely leszállítja a vendégeket a bányamélybe. Bár egy jegy ára felnőtteknek 100 ezer lejbe kerül (feleannyiba a gyerekeknek), mégis egyre többen szeretnének lejutni a bányába látogatás, avagy gyógykezelés céljából, ahová rendszeres időközökben három autóbusz viszi őket. A sós fürdő is telített (50 ezer lej a napi fürdőjegy ára, gyerekeknek 25 ezer lej), az oda vezető kisutcában valósággal hullámzik az onnan jövő vagy az oda tartó tömeg.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Van amiből válogatni. Fotó: Kristó Róbert, 1999