Visszatekintő (július 27.)

324

1968. július 27., szombat

Menaság. A köztulajdonból való lopás Menaságon nem divat. Sőt, a menaságiak erkölcsi érzéke éppen úgy tiltakozik ellene, mint bármilyen másfajta lopás ellen. (…) Őszintén megmondom: ha nem láttam volna tulajdon szememmel a terméketlennek hitt domboldalakon ringó szép búzát, a virágoskert-szerűen tisztán és rendben tartott, gondosan megkapált burgonyatáblákat, élnék a gyanúperrel, hogy a menaságiak szép eredményeiben „valami nem egészen kóser”.

Irigylésre méltó fogás. Újszékelyen (…) horogra akadt egy 118 kg-os harcsa, másnap reggel pedig egy tízkilós példány.

1978. július 27., csütörtök

Nincs laskasirítő. Nincs gyúródeszka, nem lehet találni. (…) Még februárban kifogyott. (…) És mivel nyers fából készítették, az egységben megszáradtak, elrepedeztek, elhajlottak.

Nagyvilág. Nicola Brochler fiatal gyorsírónő újabb rekordot állított fel egy franciaországi versenyen: 190 szót jegyzett le percenként.

1988. július 27., szerda

Hegyet hord el és épít az ember. Aki először jár itt, az épülő [zetelaki] gát környékén, csak káoszt lát. Felszakított hegyoldalakat, föld húsába markoló gépeket, összebarázdált fáitól, bokraitól megfosztott folyóvölgyet, amelyben úton-útfélen emeletes háznyi föld-, kavics- és iszapkupacok éktelenkednek… (…) Szükség van a gátra az iramosan fejlődő Odorheiu Secuiesc ipari és ivóvízellátása miatt is.

Mit ír a külföldi sajtó? Ausztria főhercege, Otto von Habsburg, Ausztria utolsó császárának és Magyarország utolsó királyának fia, e napokban, jó 7 évtized után annak az országnak a földjére lépett, amelynek királya kellett volna legyen abban az esetben, ha az 1918–1921 közötti események más irányban alakultak volna. (…) A koronát, a jogart és a kardot legutóbb 72 évvel ezelőtt látta, amikor 4 éves volt.

Szerkeszti: Benedek Enikő

Képalá: Aratás, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.