Visszatekintő (július 26.)

114

1968. július 26., péntek

Hír. Az utóbbi három évben több mint 400 ipari vállalat és üzemrész épült az országban. (…) Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen több száz új lakosztályt bocsátottak a dolgozók rendelkezésére.

Röviden. Az amerikai Országos Űrhajózási és Űrkutatási Hivatal (NASA) közölte, hogy a houstoni űrkutatási központ szorgalmasan készül az embert szállító Apollo űrkabin első repülésére. A kabint, amellyel három kozmonauta utazik majd tíz napig, vákuum-kísérletnek vetették alá.

1978. július 26., szerda

Hír. A székelyudvarhelyi Vidra-expedíció tagjai (…), [akik] a Gagy patakának a Nagy-Küküllőbe való ömlésétől Déváig szándékoznak tutajon lemenni a Nagy-Küküllő és a Maros hátán, a legutóbbi értesüléseink szerint vasárnap eljutottak Gyulafehérvárig.

Ha rend, hát legyen rend. Különösen a déli órákban, csúcsforgalomban, a vitát elkerülendő, ülőhelyszámokkal látják el az autóbuszjegyeket a municípiumból a megyeközpont irányába induló járatokon.

Pipatórium. Így nevezik tréfásan Malomfalván az öregek klubját, ahol esténként, hogy a címhez igazodjunk, pipáznak az idősebbek, de inkább filkózással telik az idő, aki sakkozni szeret, van az is (…).

Nagyvilág. Japán és amerikai szakemberek egy olyan üzem tervén dolgoznak, amely a tenger vizéből, napenergia segítségével, cseppfolyósított hidrogént és oxigént állít elő. A több mint egymilliárd dollárba kerülő berendezés naponta 4800 tonna cseppfolyósított oxigént és 600 tonna hidrogént fog előállítani.

1988. július 26., kedd

Épül Európa legmagasabb épülete. Majna-Frankfurtban azon a területen, amelyen a nemzetközi vásárokat szervezik meg, megkezdődött Európa legmagasabb, 254 méteres épületének építése. Az 500 millió márkába kerülő kolosszust, amelynek tetejét kristálypiramis fogja befedni, három év múlva adják át.

Hírek. Új pékipari termék jelent meg a megyeszékhely kenyérüzleteiben. Az új termék neve: káposztás palacsinta.

Szerkeszti: Benedek Enikő

A Hargita fenyvesei között. Haragos Zoltán felvétele, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.