Visszatekintő (július 2.)

84

1968. július 2., kedd

Kigyúl a fény. Farcád, Hodgya, Sükő, Lengyelfalva lakói (…) lelkes izgalommal várják, hogy a petróleumlámpás négy faluban is felgyúljon a fény, megszólaljanak a rádiók, megvilágosodjanak a televízió képernyői.

Az ország minden tájáról. A medgyesi üveggyár szakemberei hulladékanyagból építkezéshez használt habüveglapokat állítottak elő (…), amelyeket válaszfalakhoz és tetőkhöz használnak fel.

Szabadtéri strand. Lövéte község lakosai a napokban befejezik a szabadtéri strand építését. A betonmedencébe csöveken vezetik a gyógyhatású borvizet. A munkálatokat teljes egészében társadalmi munkával végezték.

Röviden. A világ 70 országából csaknem 90 000 turista jelentette be részvételét a Ciudad de Mexico-i olimpiai játékokra. (…) Az összes versenyszámok lebonyolítása 1251 órát és 55 percet vesz igénybe.

New York. Vasárnap a Georgia állambeli mariettai légitámaszponton kipróbálták a C–5a Galaxy amerikai szállító repülőgépet, amely a legnagyobb a világon.

1978. július 2., vasárnap

Hírek
Csíksomlyón tegnap délután elvégezték a népszerű borvízkút és környékének kétévenként sorra kerülő nagytakarítását, fertőtlenítését.
A csíkszeredai műjégpályán befejeződtek a nyár eleji renoválások. Néhány napja megkezdték edzéseiket a magyarországi Spartacus sportegyesület városunkban vendégeskedő ifjúsági műkorcsolyázói.

Sajátosan a miénk. Szép erkélyek hívják fel magukra a figyelmet a megyeszékhelyen. Az erkélyre tervezett üveglemezek azonban nem érkeztek meg, (…) a tervezőcsoport végül úgy döntött, hogy faragott fával helyettesítik az üveglemezeket. Még olcsóbb is, mint az üveg, (…) és eredeti esztétikai élményt nyújtóan szépek.

Nagyvilág. Nagy-Britannia Külügyminisztériuma bejelentette, hogy Brunei angol protektorátus 1983 végén elnyeri függetlenségét. Brunei szultánátus 1888 óta brit protektorátus.

1988. július 2., szombat

Szemle. A kirográdi szakemberek írógépet gyártottak a vakok számára, amely domború betűkkel nyomtatja ki a leírt szöveget.

Tudományos horizont. Az elmúlt évtized végén erőteljes szétválás kezdődött a CAD rendszerek területén: egyrészt tovább folyik a kutatás és a fejlesztés a nagyszámítógépre alapozott, összekapcsolt tervezői munkaállomásokat tartalmazó, integrált CAD-CAM rendszerek terén, másrészt megjelentek és egyre hatékonyabbá válnak a helyi hálózatba szervezhető, professzionális mikrogépekre alapozott, szűkített szolgáltatású CAD rendszerek, amelyeket feladatorientált tervezői munkahelyekként lehet használni.

Terjedő sáskainvázió. Észak-Afrikában az utóbbi 30 év legnagyobb sáskainváziója pusztít, amit a közeljövőben nem lehet megállítani.

Szerkeszti: Benedek Enikő

Fonaltekercsek. Haragos Zoltán felvétele, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.