Visszatekintő ( július 16.)

715

1968. július 16., kedd

Tetszetősebb bútorok. A gyergyóditrói bútorüzem (…) az eddigieknél sokkal tetszetősebb bútorok mintapéldányait tervezte. (…) A legszebb, legpraktikusabb a lakkozott farostlemezből készült Mona Lisa és a Garofița.

Háziasszonyok! Ne dobják el a levágott szárnyasok tollát. Pénzt dob el, ha tollat dob el!

London. A brit pénzügyi hatóságok megállapították, hogy a miniszoknya-divat komoly veszteséget okoz a kincstárnak. Jelenleg csak a 61 centinél hosszabb szoknyákra vetnek ki illetékeket, mert a rövidebbeket gyermekholminak tekintik, tehát illetékmentesek. Jelenleg az Angliában viselt női szoknyák hossza 33,2 és 50,8 cm között változik. Emiatt az állam évente több ezer font sterling jövedelemtől esik el.

1978. július 16., vasárnap

Új termék. Az Electronica gyár új termékét, 44 cm átmérős képernyőjű, integrált áramkörrel rendelkező, Olt–151 típusú, fehér dobozos, hordozható tévékészüléket hoztak fogalomba megyénk szaküzletei.

Hétvégi bepillantás a zöldségüzletekbe. Végigfésülhetjük a zöldségelárusító egységeket, de legtöbb esetben csak murokkal, káposztával, hagymával és burgonyával térhetünk haza. Egyéb ritkaságszámba megy. (…) A piacon sem lehet boldogulni.

Van új a nap alatt… Göttingeni csillagászok legújabb mérési adatai szerint a Nap (…) pontos átmérője 695 265 km. [Napjaink csillagászainak mérései szerint 1 391 016 km – szerk. megj.]

Nagyvilág. Szinte hihetetlen utat tett meg egy luftballon. A svájci Regnsdorf helységben akadtak rá (…), a rábogozott cetli tanúsága szerint egyik játékversenyen egy hat esztendős amerikai iskolás gyerek bocsátotta útra (…) Floridából. A kis léggömb átszállt az óceán fölött, s 7000 km út után letelepedett egy fára.

1988. július 16.,szombat

Tudományos horizont. Megyénkben tíznél kevesebb miniszámítógép van (…), és várható az első 16 bites mikrogépek megjelenése. (…) A számítógéppel segített tervezés és gyártás már nem teljesen új diszciplína: alkalmazása nem elhatározás vagy választás kérdése – ez az egyetlen járható út kényszere.

Mititei szegfűvel. Akik a toplițai szálloda vendéglőjébe betértek (…), s ha egy sört kértek, akkor fizetéskor egy szál szegfű árát is hozzácsapták a számlához. (…) A virágokat a borseci vállalt küldte, hogy adják el. Na itt a toplițai vendéglőben eladták. Remélhetőleg, nem gondolnak a gyakorlat általánosítására.

Szerkeszti: Benedek Enikő

A parajdi művelődési otthon. Krausz Endre felvétele, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.