Visszatekintő (július 10.)

41

1969. július 10., csütörtök

Régészeti mentőmunkálatok. A Megyei Fémvegyipari és Kitermelő Vállalat csíkszentléleki kőbányájának nemrég megnyitott kőfejtése feletti tetőt lerobbantás és lemálás fenyegeti. Ez a terület lakott és erődített volt már a csiszolt kőkorszakban is. A csíkszeredai múzeum munkaközösségének vezetésével diákcsoport dolgozik a máris gazdagnak ígérkező régészeti anyag feltárásán.

1999. július 10., szombat

Kétszeres kisebbségben. Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) a szórványban élő gyerekek táboroztatását vállalta fel. Az unitárius egyház homoródszentmártoni otthonában hatodik alkalommal szervezték meg a szórványtábort. Célja az anyanyelvápolás, a művelődés, a vallásos öntudat erősítése. A tábor résztvevőit előtoborzással választják ki a partiumi unitárius szórványgyülekezetekből…

Marad az olajembargó. A hazai üzleti körök heves tiltakozása ellenére is érvényben marad a Jugoszláviával szemben elrendelt embargó. Ezt jelentették ki a kormány illetékesei, nyomatékolva, hogy Románia ebben a kérdésben tartja magát az Európai Unió vonatkozó döntéséhez. Adrian Săftoiu kormányszóvivő közölte, hogy az EU politikai bizottsága tárgyal a Jugoszláviával szemben elrendelt embargó kérdéséről, s döntés várható július 19-én születik Brüsszelben. Egyes vélemények szerint országunk az olajembargó fenntartása miatt legalább 1 milliárd dollár értékű üzlettől esik el.

2004. július 10., szombat

A kormány közbelép. A kormány közbelép a helyi tanácsok beiktatásának gyorsítása érdekében azokon a településeken, ahol késés tapasztalható „a politikai kulisszajáték” miatt… Országos szinten Máramaros megye kivételével mindenhol megalakultak a megyei tanácsok. A helyi önkormányzatok két városban és nyolc községben alakultak meg.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

A csíkdánfalviak belekavartak a bográcsba. Fotó: Kristó Tibor, 2004
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek