Visszatekintő (február 28.)

56

Új rovatot indítottunk Visszatekintő címmel. „Retró rovatunkban” egykori tudósításainkkal emlékezünk és emlékeztetünk. Tömören, de a kor „ízvilágát” a lehető legérzékletesebben átadva közlünk újra részleteket az 50, 40 és 30 évvel ezelőtt megjelent cikkeinkből. Címmel és rövid kiemelésekkel tehát 1968, 1978 és 1988 történéseit hozzuk közel a csíkszéki, udvarhelyszéki, gyergyószéki olvasókhoz.

1968. február 28., szerda

Tavasz 4500 négyzetméteren. Felsőboldogfalván csupa üveget süt a napfény. Hat hektár zöldséges sok-sok palántája várja a tavaszt.

Minden nap friss kenyér. A napokban helyezték üzembe Parajdon a helyi kenyérsütödét. Ezután már a Szovátáról szállított kenyér helyett az itt sütött, friss kenyér kerül a fogyasztók asztalára.

A medence gyára. A remetei tejporgyár (…) szállítmánya ez alkalommal Vietnamba készül. Forró üzenetet csatoltunk hozzá: vigyék el ezek a csomagok szülőföldünk érceinek sóját és erejét, virágos réteink, fenyveseink illatát a harcosoknak.

Dohányzó vagyok. (…) Bemegyek a cukrászdába. Feketét kérek, s pillantásom végigsiklik a falakon: „Kérjük, ne dohányozzék!” Hm. Mégis udvariasak az udvarhelyi illetékesek. Kérnek. Nem akarják megsérteni a dohányosok önérzetét. Így szép. Így nemes. (…) Az első hörpintés után újra körülnézek. Kérlelhetetlen parancsként kiáltja a parancs a szemembe: „Tilos a dohányzás!” Tehát nemcsak kérnek, hanem parancsolnak is.

Takarítják az Olt medrét. A csíkrákosi termelőszövetkezeti tagok régi álma teljesül azzal a nagyarányú munkával, amelyhez a napokban fogtak hozzá. (…) Megkezdték az Olt medrének takarítását.

Húszéves út. A székelyudvarhelyi kórházban 20 éve alakult meg a gyermekgyógyászati osztály.

Üzenet Nagy Imrének, a művészet érdemes mesterének. Kedves Imre bácsi! Tudom, hogy gondolatban naponta felkeresi a Hargita fenyveseit, tekintete végigsiklik a zsögödi dombokon, s fürkésző szemmel (…) leltározza a vénülő fűzfákat, a zsindelyes épületeket. (…) Imre bácsi, kívánunk mielőbbi felgyógyulást, egészséget, mindnyájunk örömére.

1978. február 28., kedd

Itt húzzák, ott eresztik… A csíkszeredai Fafeldolgozó Vállalat két helybéli egységei (…) a kiutalt mennyiséget villamos energiából 126 megawattórával lépték túl, ezért 30 400 lej büntetést fizettek ki. Külön 108 540 lej büntetést azért róttak ki rájuk, mert rendszeresen túllépték a csúcsidőszakban megengedett fogyasztást.

Hírek. „Itt Marosvásárhely!” – hangzik fel immár húsz esztendeje minden reggel a rádió hullámhosszán. A területi stúdió, miután január 1-től 30 perccel növelte magyar nyelvű műsorát, tegnap reggeltől kezdve további félórás adással jelentkezik magyar nyelven.

A kecske nem juh…, csak féle. A csíkszeredai Modern áruház kispresszójában (…). Kérek egy pepszit. Parancsoljon, s máris megjelenik ismételten a Ci-Co. Pepszit kértem. (…) Ez is hűsítő. Persze, hogy hűsítő. (…) Mi történne, ha az említett elárusítónak levélpapír helyett csomagolópapírt kínálnának, vagy… dörzspapírt? Utóvégre papír mindahány.

Nemzetközi műkorcsolyaverseny Csíkszeredában. NDK és magyar sikerrel zárult vasárnap a Csíkszeredában megtartott nemzetközi műkorcsolyaverseny.

1988. február 28., vasárnap

Váltsák valóra határozataikat. Január 28-án tartotta zárszámadó közgyűlését a kászonújfalusi mezőgazdasági termelőszövetkezet. (…) Az elemzés igyekezett feltárni azokat az okokat, amelyek esetenként oda vezettek, hogy nem teljesítették az előirányzottakat.

Számítanak az egész lakosságra. Régi település Újszékely. Tető alá kívánják hozni a négylakásos tömbházat, (…) a másik tervük a tornaterem befejezése. Idén folytatják a járdaépítést, (…) legelőtakarítást. És hogy kire alapoznak a (…) munkálatoknál? Az egész lakosságra.

Szerkeszti: Benedek Enikő

A cikk a Hargita Népe február 28-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek