Visszatekintő (február 19.)

57

1969. február 19., szerda

Az ütemes munka előfeltétele a hatékony szervezés. „Ne sajnálják a fáradságot, látogassanak meg minél gyakrabban, mozgassanak meg egy kicsit, mert nagyon rosszul mennek a dolgok. Nagy a tervünk, a vállalásunk, de ha így folyik tovább, ezt sem, azt sem tudjuk teljesíteni. A munkásokat hol hazaküldik, az idő miatt – mondják, pedig dolgozhatnánk, vagy megtörténik, hogy nem adnak munkát…” Nem borúlátó a munkás megállapítása. És nem is alaptalan. Valóban jobban is mehetnének a dolgok a csíkszeredai kötöttárugyár építőtelepén.

1989. február 19., vasárnap

A következetes belterjes fejlesztés után. Akármilyen is ez a föld, ez tartja el az itteni embereket, s hogy észszerű műveléssel sokat ki lehet hozni belőle, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 1988-ban búzából 5370 kg-os hektárátlagot értek el, a legnagyobb termést a gazdaság léte óta. Ez a gazdaság pedig közel 40 éve létezik, 1950-ben 12 család állt össze és művelte közösen a földet. Persze, a kisgazdaságokból összeadott eszközökkel. (…) Néhány számadattal egy, a megyében elsők közt alakult mezőgazdasági termelőszövetkezet életébe tekintettünk be, amely fennállása óta látványos fejlődésen ment keresztül, s mely a közös, nagyüzemi gazdálkodás kétségbevonhatatlan előnyének és életerejének jegyeit viseli magán.

1999. február 19., péntek

Helyreállt a rend a Zsil-völgyében. A hatodik bányászjárás dicstelen végét követően fokozatosan helyreáll a rend a Zsil-völgyében: a bányászok többsége felvette a munkát. A felajzott kedélyekre megnyugtatólag hatott, hogy a stoenești-i csatában letartóztatottak legtöbbjét hazaengedték. Hatott Petre Roman kezdeményezése is, hogy a törvény biztosítson büntetlenséget a januári bányászakció résztvevőinek.

Kiosztották az írószövetségi díjakat. A Romániai Írók Szövetségének kolozsvári fiókja irodalmi díjakkal jutalmazta az 1997-es esztendő kiemelkedő alkotásait. (…) Az elbíráló bizottság döntésének értelmében három magyar költő, író részesült írószövetségi elismerésben…

2004. február 19-én, csütörtökön nem jelent meg lapszám

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Tél. Hölszky Gábor felvétele, 1969
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek