Visszatekintő (december 2.)

44

1968. december 3., kedd

Labdarúgás. Tizenöt fordulón át követtük figyelemmel, hétről hétre a „legjobb 16” küzdelmeit, az A-osztályos labdarúgó-bajnokság őszi eseményeit. Az elmúlt vasárnap utoljára léptek pályára a csapatok, hogy megküzdjenek a bajnoki pontokért, utoljára töltötték be a lelátókat e népszerű sportág hívei, hogy az idén még egyszer együtt örüljenek, együtt izguljanak kedvenc csapatukkal.

A szakszervezeti klubok és az ifjúság művelődése, szórakozása. Nem sikerült megvalósítani az elképzelést. Az ifjúsági bár helyébe ifjúsági klub létesült. Hetente fellép a népi vagy könnyűzenekar, hetente előadások hangzanak el. Igen érdekes előadások!

Nevelő fórum. A szülők legnagyobb részét foglalkoztató kérdés az iskolás gyerekek otthon segítése. Lehetséges, hogy bizonyos fizikai, kémiai problémákat megmagyarázni, a gyerek matematikai házi feladatait elkészíteni nem tudják vagy nehézségekben ütköznek. Az ellen viszont messzemenően tiltakozom, hogy nem lehetnek a gyerek segítségére a tanulásban.

1978. december 3., vasárnap

Gyermekszáj. – Nálunk a lépcsőházban most szerelik fel az automata kapcsolókat… – Nálunk még nem szerelték fel, mi sötétben botladozunk, vagy fényárban úszunk… ugyancsak automatikusan.

Helyesen. Parkíroz, garázsíroz? Mindennapi beszédünkben gyakran előfordulnak ezek a szavak. Különösen az autósok nyelvhasználatában találkozunk gyakran velük. Naponta hallhatunk ilyen mondatokat: Tegnap a parkírozást gyakoroltam; A garázsírozás már jól megy; Hol lehet a közelben parkírozni?; Abban a kisvárosban van-e parkírozóhely?; Állj be a parkírozóba, jövök mindjárt!; Városunkban őrzött parkírozó van; stb.

Nagyvilág. Különböző országok 22 kórházában végzett megfigyelések alapján – ezek tíz évig tartottak – egy amerikai orvoscsoport azt állítja, hogy a dohányzók másképpen reagálnak egyes gyógyszerekre, mint a nem dohányzók. Az eltérés különösen az idegcsillapítók esetében lényeges.

1988. december 3., szombat

15 000 éves település nyomai. Az Argentin Barlangkutató Központ szakembercsoportja és egy régészcsapat 15 000 éves kultúra nyomaira bukkant az észak-argentínai Salta tartományba, Llullaillaco tűzhányón, 4500 méteres magasságban, egy barlangban. Az expedíció tagjai közölték, hogy egy száz lakásból álló település maradványaira bukkantak.

Szerkeszti: Szőke Zsuzsa

Nagybánya – A gépi felszereléseket gyártó üzem egyik munkacsarnoka, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek