Visszatekintő ( december 17.)

59

1968. december 17., kedd

Hír. Szövetkezeti pékség épül Csíkszentsimonban. Az Alcsíki-medence kenyérellátását javítani hivatott fogyasztási szövetkezeti egység a jövő harmadik évnegyedében lép működésbe, a két kemencében egy nap alatt három és fél tonna kenyeret sütnek majd.

Új otthonok épülőben. A Hargita megyei néptanács költségvetéséből több mint 177 millió lejt fordítottak társadalmi-kulturális célokra… Ebben az évben állami alapokból mintegy 938 lakrész épül.

A csíkszeredai jégkorongozók kettős győzelme. Ez volt a célja a Csíkszeredában szombaton és vasárnap sorra került kettős mérkőzésnek is, amikor a legmagasabb bajnoki osztályban megyénk színeit képviselő Lendület csapata a fővárosi Petrol–Geologie együttesét látta vendégül. (…) a várakozásnak megfelelően mintegy kétezer ember foglalt helyet a lelátókon, mintegy kétezer szurkoló biztatta kedvenc csapatát.

1978. december 17., vasárnap

Hír. A munkás helytállás és a termelő munka volt az ihletforrása és tárgya a balánbányai amatőr filmklub tagjai által készített két rövidfilmnek, amelyeknek bemutatására – A mélység metamorphózisa és Színes pillanatképek a tárnák életéből címmel – tegnap került sor a Bányászklubban.

Jó tudni. Az égők, illetve háztartási felszerelések szerkezeti típusától is függ az energiafogyasztás. A közönséges izzószálas villanykörte ugyannyi fényerősséghez sokkal több áramot fogyaszt el, mint a fénycsövek, vagy a közvilágításban használt nátriumgázas világítótestek.

1988. december 17., szombat

Árulkodó hajszálak. A legújabb biotechnológiákkal, amelyekben monoklonális antitesteket vagy úgynevezett molekuláris szondákat alkalmaznak, egész parányi anyagmennyiségeket is ki tudnak mutatni. Nemrég amerikai tudósok olyan „hajszáltesztet” dolgoztak ki, amelyből következtetni lehet az utóbbi két évben lenyelt kábítószerre is – számol be a L’Expansion című lap.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Jelenet a Lendület – Petrol-Geologie mérkőzésről, Nagy P. Zoltán felvétele, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek