Visszatekintő ( december 12.)

62

1968. december 12., csütörtök

Milyenek a lakásviszonyok internátusainkban? Nem minden iskolaköteles vagy tanulásra vágyó fiatal van abban a szerencsés helyzetben, hogy év közben ne kelljen megválnia a családi környezettől. Ezer és ezer diák indul útnak szeptemberben, hogy kilenc hónapra új otthonba, internátusba költözzék.

Téli gondolatok. A főiskolai felvételi vizsgák előtt álló fiatal helyzete sem ilyen egyszerű. Hiszen sokan nemhogy saját képességeikkel nincsenek tisztában, de törekvésük sem mindig egyirányú. Egyik vagy másik szakma érdekessége, a gyakorlati tapasztalat, a szülők, ismerősök vagy tanárok hatása olykor egy „könnyebb, jobb élet” reménye…

Mit ígér a 2000. esztendő? Ugyebár elmosolyodunk, ha Albert Robida, 1883-ban kiadott, A huszadik század című könyvének illusztrációjára tekintünk. Valószínűleg hasonlóképpen fog cselekedni a 2000-es esztendő nyájas olvasója – az 1968-as HOMO SAPIENS jóslatainak láttán. E kockázat ellenére az újév közeledtével világszerte egyre több olyan cikk jelenik meg (…), amely a XXI. század kezdetének hozzávetőleges képét igyekszik elénk vetíteni.

1978. december 12., kedd

Megyei kilátó. Működésbe helyezték a hargitafürdői sípálya felvonóját, jobb feltételeket teremtve ezáltal a megye különböző helységeiből vagy a szomszédos megyékből érkező sízők, síkedvelők számára.

Ki a természetbe! Ki a természetbe, legyen hát ez a jelszónk, s jelentsen ez sok ezer sízőt, szánkózót hegyoldalainkon, minél több kirándulót az egészséges levegőt árasztó fenyvesek között – erőt, egészséget jelent a mozgás –, s akkor hétfő reggel felfrissülten, új lendülettel látunk munkához.

Vasárnapi gondolatok. Ha valahol az emberi hozzáálláson múlik az eredményesség, a sportban ez hatványozottan érvényes. Meggyőző példák igazolják, hogy nem csupán jelentős anyagi ráfordítással lehet sportbázisokat létrehozni, az ügyszeretet, a szakmai elkötelezettség, egy faluközösség iránti felelősség sok mindent pótolhat.

1988. december 12-én, hétfőn nem jelent meg lapszám

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Maroshévízi képeslap. Szász Károly felvétele, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek