Visszatekintő (december 11.)

44

1968. december 11., szerda

Üzennek a fenyvesek. –Ez mind friss vágás? – November utolsó napjaiban fogtunk hozzá. De azért ne féljen attól, hogy lehull a levelük, ilyen hidegben két hónapig is bírják. – Hová szállítják? – Nagybányára. – Közelebb nem találtak? – kérdem az éppen ott tartózkodó bányai kiküldöttet. – Nem nagyon. Az erdő nagy kincs, nem lehet csak úgy nekiesni, s akárhonnan vágni. A télifavágás nem mehet az erdő kárára…

Hír. Középkori út nyomaira bukkantak a gyergyószentmiklósi Erdőgazdálkodási Vállalat munkásai. A Hargita-hegységben, egyik erdőkitermelési út építése során kerültek felszínre a Gyergyói-medencét az Erdélyi-medence többi részével összekötő régi út maradványai. Érdekes régészeti tárgyat is találtak: egy feltehetően a XII. századból származó vezéri kardot.

Röviden. A Cape Town-i Bertha Van Der Merwe nyerte meg az ébrenléti versenyt. Az 54 éves asszony 170 órát bírt ki alvás nélkül. Fő versenytársa egy 21 éves diák volt. A világcsúcsot továbbra is az a kaliforniai fiatalember tartja, aki 1966-ban 277 órát bírt ki alvás nélkül.

1978. december 11-én, hétfőn nem jelent meg lapszám
1988. december 11., vasárnap

Ajándékok hónapja. Üzleteink kirakatai, falragaszok hirdetik: december az ajándékok hónapja. S valójában, gyakrabban betérünk ebben a hónapban a kereskedelmi egységekben, körülnézni, kiválasztani az ajándéknak szánt árucikkeket, amivel meglepetést szerezhetünk hozzátartozóinknak, ismerőseinknek. (…) Mindannyian tudjuk: ajándékozni öröm és sohasem az értéket kell nézni, hanem a gesztust, a figyelmességet.

Űrséta. Alekszandr Volkov szovjet és Jean–Loup Chretien francia űrhajós, a Mir tudományos orbitális komplexum legénységének tagjai december 9-én, pénteken űrsétát végeztek – jelenti a TASZSZ.

Tavaszra tél… Néhány tavasziasnak tűnő nap után, amikor a levegő hőmérséklete 16–18 Celsius-fokra emelkedett, Görögországban visszatért a tél és a hőmérők a legtöbb vidéken mínusz öt fokot vagy ennél is hidegebbet mutatnak. Észak-Görögországban havazik, a hegyekben több helyen 20 centinél is nagyobb a hó.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

A régi iskolaépület ma az óvodások otthona. Nagy P. Zoltán felvétele, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek