csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Visszatekintő (augusztus 8.)

1969. augusztus 8., péntek

Túlszárnyaltuk vállalásainkat. Dolgos hétköznapjaink fokozott pezsgése jellemzi a X. kongresszus napjait. A Gyergyói-medence egyik legjelentősebb ipari egysége, a nagyobbrészt nőket foglalkoztató gyergyószentmiklósi lenfonoda munkaközössége méltó eredményekkel és nagyfokú érdeklődéssel fogadta népünk történetének ezt a kimagasló eseményét. (…) Üzemünk az össztermelési terv terén, 109 000 lejes túlteljesítést vállalt, amit egy héttel a Kongresszus előtt több mint négyszeresére teljesítettünk, azaz 445 000 lejjel szárnyaltuk túl vállalásunkat.

1989. augusztus 8., kedd

Menet közben. Jóvágású, megnyerő külsejű legényke könyököl szótlanul Felcsík egyik, az Olton átvezető híd karfáján. Csendben bámulja a szófukar horgászt, aki éppen balint emel ki a vízből. Odaszalad a fiú, lelkendezik, simogatja, s mindegyre mondogatja, hogy: jaj be szép! – A’ fenét – felel neki nyersen a horgász, nagyobbak szoktak jönni… – Tényleg? – kérdi a legényke, aki nem tágít a helyről, s hogy a horgászt ne zavarja, illedelmesen arrébb húzódik. Kivár türelmesen, vizsla szemmel figyel minden mozdulatot… – Hogy hívnak? – kérdi tőle. – János, szolgálatjára – így felelt. S elmondja azt is, hogy sikerrel felvételizett a IX. osztályba, szeret tanulni, s vakációban elszegődött juhásznak, jól jön a pénz. – Pedig – mondja mennyire szívesebben töltené az időt horgászással.

A bányásznap megünneplése. Augusztus első vasárnapja évek óta az a nap, amelyen a bányászok, a föld mélyének dolgozói kimagasló munkasikerekkel köszöntik ünnepüket. E szép, napsütéses napon a Nagy-Hagymás lábánál elterülő bányászváros bányászai táviratot intéztek a Román Kommunista Párt Központi Bizottságához… melyben örömmel tudatták, hogy terven felül mintegy 6000 tonna ércet, 70 tonna koncentrált rezet és 7150 tonna piritet termeltek… A Hargita Bányavállalatnál a legmagasabban ünnepeltek, 1300 méter fölött, Harghita-Bai településen.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Ünnep a Nagy-Hagymás lábánál Fotó: Nagy P. Zoltán, 1989

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb