Visszatekintő (augusztus 30.)

63

1968. augusztus 30., péntek

Tómező öröksége. Korond e utcájának (…) lakói híresek voltak. Nem, nem az agyagedényekről, taplótárgyaikról. Hanem az utca szép hagyományáról. (…) Összegyűlt az utca népe (…), és eldöntötték, mi a legfontosabb tennivaló. „Te szántasz? Jó, akkor holnap neked dolgozunk. Holnapután gyertek hozzám vetni.” Így dolgoztak közösen. Erről volt híres a Tómező utca: szervezett közösségi szelleméről. (…) Egy ízben például azzal lepte meg az utca az özvegyasszonyokat, hogy minden előzetes bejelentés nélkül hazaszállította a titokban lekaszált, megszárított szénát. Miért titokban? Hogy az özvegy még megkínálni se tudja őket, nehogy kiürüljön a kamrája.

1978. augusztus 30., szerda

Zöld ág a kaszálón. Hogy mikor alakult ki és hogyan ez az egyezményes jel, nem tudni. Tény, hogy létezik, és falusi ember érti is, respektálja is. Szénakaszálás után a gazda, ha sarjút akar készíteni, akkor kisebb-nagyobb távolságra friss ágakat szúr a földbe. Ez a friss ág tiltás és kérés. Megtiltja a pásztornak a legeltetést, de egyben kér is (…): ne lépjenek a gyepre. S a jelt annak ismerői tiszteletben is tartják. Nem úgy egy-egy városi ember, aki kirándulás alkalmával úgy véli, ha már nincs ott a tavaszi fű, akkor a kaszáló elhagyatott…

1988. augusztus 30., kedd

Egyetlen burgonyagumó se maradjon a földben! Szükséges néhány szempontot előtérbe helyezni. Ilyen a szedést végzők alapos kiképzése, irányítása és ellenőrzése. Ha a szedők nem eléggé igényesek, burgonyagumók maradhatnak a földben, ami igencsak nagy kár lenne.

Nádtutajon. Öt spanyol és egy perui utazó egy 17 méter hosszú és 4 méter széles nádtutajon megpróbál eljutni Peruból Új-Zélandra. Útjukkal bizonyítani szándékszanak, hogy az inkák, kihasználva az óceáni áramlatokat, eljuthattak Új-Zélandra.

szerkeszti: Benedek Enikő

Csíkszentsimon határában, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.