Visszatekintő (augusztus 27.)

93

1968. augusztus 27., kedd

Látogatás Brassó, Kovászna és Hargita megyében. Csíkszereda város lakosai és mintegy 12 000 környékbeli dolgozó várja a párt- és államvezetőket. (…) Az erdőgazdálkodás a megye gazdaságának 41 százalékát teszi ki. A Csíki-medencében a kedvező adottságok folytán nagy területeken termesztenek burgonyát, a tíz- és tízezer hektár legelő és kaszáló pedig számottevő lehetőségeket biztosít az állattenyésztés feltételei­hez. (…) A megyének nagy fejlődési lehetőségei vannak…

A Newsweek írja. Az amerikai folyóirat arról ír, hogy a leendő holdutazásokon az űrhajósok esetleg oxigéntablettákat fognak használni. A tabletták akkorák lennének, mint egy csomag cigaretta, a súlyuk pedig mintegy 150 gramm. Az oxigénellátásnak ez a formája előnyösebb volna az űrhajók fedélzetén elhelyezett jelenlegi nehéz és nagy helyet foglaló tartályoknál. A tabletták túlfagyasztott oxigént tartalmaznának.

Költséges reklám. Az Die Tat című lap arról ír, hogy az amerikai elnökjelölésre aspirálóknak újabban lehetőségük nyílt arra, hogy a televízióban – saját számlájukra – róluk szóló reklámfilmeket sugározzanak. Ezzel elkerülhetik az eddig szokásos idővesztést jelentő országjárások egy részét.

1978. augusztus 27., vasárnap

A minőségi terv teljesítése is kötelező. Jelenlegi ötéves tervünk alapvető célkitűzése: a mennyiségi felhalmozódás szakaszából az új, minőség szakaszába való áttérés…

Igazi turisztikai csúcsidény. Tusnádfürdőn (…) jelenleg több mint háromezer nyaraló tartózkodik, s ez abszolút rekord az egy helyi lakosra jutó turistaszám tekintetében is.

Éjszakai kocsisor. Munka végeztével, minden este hosszú sorban vonulnak az autóbuszok a csíkszeredai könnyűipari egységek elé. Tíz, tizenöt, húsz, csak győzze számolni a nézelődő…

1988. augusztus 27., szombat

Nyikómenti kosarak. Ha fekete kerámia, akkor Felcsík, ha színes kerámia, akkor Corund. Ha meg kosár – akkor a Nyikómente, és leginkább annak egyik központja, Șimonești. Nyúlánk fűzfavesszők magasodnak a kerítések mentén, és belőlük soha nincs elég: az itteni telepítés csak részben fedezi az igényeket.

Mozi. Miercurea Ciuc, Transilvania: A fal (román); Odorheiu Secuiesc, Olimpia: Leszámolás (amerikai); Gheorgheni, Miorița: 13 barlettai ember; Bălan: Mi, az első arcvonalból (román); Toplița: A nünbergi per (amerikai); Cristuru Secuiesc: A jellemzés (bolgár); Băile Tușnad: Egy seriff bottal (amerikai); Borsec: Tűz a Dunán (román); Ciumani: A macska élezi a körmét (francia); Ditrău: Hatalom és igazság (román); Gălăuțas: A legyőzhetetlen futár (kínai).

Tusnádon, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek