Visszatekintő (augusztus 23.)

53

1968. augusztus 23., péntek

A tettek erejével. Augusztus 16-án (…) tizenöt tantermes, új felszerelésekkel ellátott építőipari szakiskolát adtak át az építők Gyergyószentmiklóson. Ugyanebben a városban augusztus 20-án fejezték be (…) egy kereskedelmi komplexum építését.

Nyilatkozat. Románia úgy véli, határozottan kell küzdeni azért, hogy eljussunk az általános leszereléshez, és elsősorban azért, hogy a legrövidebb időn belül kiküszöbölhessük az atomfegyvereket, amelyek az emberiség létét veszélyeztetik. Törvényen kívül kell helyezni ezeket a fegyvereket, hogy a népek a termonukleáris háború veszélyétől való félelem nélkül éljenek.

1978. augusztus 23., szerda

Tudással a jövőt alapozva. Évek óta izgalomba hozza ez a hír a megye közvéleményét: kik, hányan jutottak be az egyetemekre, főiskolákra? (…) Csupán a csíkszeredai matematika-fizika líceum matematika-elektronika osztályának végzettjei közül heten színtízes eredménnyel tették le a felvételi vizsgát.

Munkástettek értéke. Vasérc, kaolin, dolomit. A tájékozott olvasó tudja: a Hargita Bányavállalat alaptermékei ezek. Lövéte, Hargitafürdő, Vasláb, újabban pedig Csíkdelne táplálja a nélkülözhetetlen nyers- és segédanyagokkal a vlahicai vasművet, az ország összes papírgyárát, a galaci kohászati kombinátot, a dicsőszentmártoni, buzăui, scaieni-i, medgyesi, segesvári üveggyárakat.

Külföldiek hazánkról. …népeink hosszas és hői harcot vívtak függetlenségük érvényesítéséért. Mi, nagy-britanniaiak csodáljuk azt a határozott állásfoglalást, amellyel önök e függetlenséget fenntartják. Ennek következtében Románia különleges helyet foglal el és jelentős szerepet játszik a világ ügyeinek intézésében (…). II. Erzsébet angol királynő

1988. augusztus 23., kedd

Az ország, a megye új arculata. (…) Hargita megye városiasodásának üteme az országos szint felett van. A megyeszékhely egyik-másik új lakónegyedében ma már többen laknak, mint e municípiumok összlakossága volt három-négy évtizeddel ezelőtt…

Az országos vérkeringésben. Hargita megye az ország réztermelésének 15,3 százalékát adja, a fenyő-fűrészáruénak 13 százalékát, 5,1 százalékát a traktortermelésnek, 9,1 százalékát a kötöttárukénak. (…) A mezőgazdasági szektorban foglalkoztatottak aránya az összlétszámban az 1968-as évi 41,1 százalékról 71,5 százalékra emelkedett.

Szerkeszti: Benedek Enikő

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.