Visszatekintő (augusztus 23.)

44

1969. augusztus 23., szombat

Brüsszelben ünnepi estet, Stockholmban baráti összejövetelt tartottak. A Belgium–Románia Kulturális Egyesület ünnepi estet rendezett Brüsszelben Románia felszabadulásának 25. évfordulója alkalmából… Ezután román dokumentumfilmeket vetítettek nagy sikerrel. Részt vett a diplomáciai testület több tagja, politikai személyiségek, a sajtó és a kulturális élet képviselői, valamint nagyszámú közönség. (…) Baráti összejövetelt tartottak a stockholmi román nagykövetségen. Részt vett a svédországi román kolónia tagjai.

1989. augusztus 23., szerda
Koszorúzási ünnepségek. Tegnap Miercurea Ciuc muni­cípiumban, az antifasiszta és antiimperialista, társadalmi és nemzeti felszabadító forradalom 45. évfordulója alkalmából ünnepélyes külsőségek között koszorúkat és virágcsokrokat helyeztek el a Román Katona és a Szovjet Hősök emlékművénél. (…) Az ünnepségen katonákból, a hazafias gárdák tagjaiból, az ifjúság honvédelmi alakulataiból, pionírokból és a haza sólymaiból álló díszőrség tisztelgett a hősök emlékére.

1999. augusztus 23., hétfő
Páratlan régészeti felfedezés Erdélyben. Szenzációs régészeti leletre bukkantak a gyulafehérvári Nemzeti Múzeum munkatársai a Gyulafehérvár közelében fekvő Kisompolyban (Ampoitában). Az angliai Stonehenge-hez hasonló, hatalmas faragatlan kőoszlopokból álló építményt fedeztek fel, amely nyilvánvalóan szentélyként szolgált a bronzkori napkultusz idején. A kisompolyi szentély szinte a Salisbury közelében fekvő Stonehenge mása: a kizárólag fehér színű kőoszlopokat körben állították fel egy dombocskán.

2004. augusztus 23., hétfő
Három román aranyérem evezésben. Három aranyérmet szereztek Románia képviselői az athéni olimpia evezős versenyein. Mindhárom elsőség női számokban született. A Georgeta Damian, Viorica Susanu román duó megnyerte a női kormányos nélküli kettesek versenyét. Az idén veretlen páros 500 méter után állt az élre, és magabiztosan végzett az élen, megelőzve a Katherine Grainger, Cath Bishop világbajnok britt kettőst. Georgeta Damian négy éve is aranyérmet szerzett, akkor Doina Ignat volt a párja.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Hagyományokhoz híven az ünnepélyes felvonulást a parajdi fúvószenekar nyitotta meg
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek