péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Visszatekintő (augusztus 22.)

1969. augusztus 22., péntek

Becsülettel dolgozzék az ember! Mondják egyesek, hogy ötven-száz év múlva kellene élni, mert ha így haladunk, biztosan eljön a Kánaán. Hát én sem bánnám, nem mondom, de az is biztos, hogy akkor is becsületesen kell majd dolgozni. S a földet, a munkát pont úgy kell szeretni, mint most. Ez az emberhez tartozik. Így kell lennie. Ha az ember adni tud, segíteni, akkor ne sajnálja magát. Mert akkor nem marad magára, egyedül. A szövetkezetben sem, a faluban sem, sehol. Amíg dolgozhat, addig örvend is. Így van ez fiatalon, így van ez öregen is. Hetvenöt évesen is. S ahol van, ott megálljon becsülettel.

Az apák nemzedéke. A mai ötvenesek az apák generációja. Azoké, akik sokkal bonyolultabb dolgokat éltek és értek meg, mint sok előző korosztály valaha is. Ismerték Blériót nevét, s ma tudják, mi az a holdmodul. S tudtak a könnyfakasztó gázról és az iperit fekélyező hólyagjait úgy érezték bőrükön, akár az áldozati görbéket. Lehet, hogy nem voltak hősök, de történelmet kóstoltak, s olykor a történelem is beléjük kóstolt. Volt, hogy gyökereiket véresre nyesték. Mégis maradt erejük új hajtásra, mert törzsük átmentették nekünk. A gyümölcshozó koronák termése, valahol ott fenn pedig már egészen a mienk.

1989. augusztus 22., kedd

Egész népünknek a párt és főtitkára körüli megbonthatatlan egységéről, a nagy nemzeti ünnepünk hódolatteljes köszöntését kifejező forradalmi hazaszeret felemelő megnyilvánulásairól a keddi újságban augusztus 23., a román nép nagy nemzeti ünnepéről emlékeznek meg. Az ünnep tiszteletére a következő címek olvashatók: Nicolae Ceaușescu elvtárs és Elena Ceaușescu elvtársnő jelenlétében díszgyűlést tartottak a fővárosban az antifasiszta és antiimperialista, társadalmi és nemzeti felszabadító forradalom 45. évfordulója alkalmából; A nagy évfordulónak szentelt ünnepi gyűlés a megyeszékhelyen; Távirat a Román Kommunista Párt Központi Bizottságának, Nicolae Ceaușescu elvtársnak, a Román Kommunista Párt főtitkárának, Románia Szocialista Köztársaság elnökéne…

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Az első hajók az újonnan megnyílt vízi úton Fotó: Koszta István, 1969

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb