Visszatekintő (augusztus 21.)

62

1968. augusztus 20. kedd

Megoldást kell találni! A napokban körutat tettünk megyénk több városában azzal a céllal, hogy megvizsgáljuk: hogyan, miként tárolják, raktározzák kereskedelmi egységeink áruikat. Csíkszereda, a megyeszékhely raktárhiánnyal küszködik. Az áruk tárolása kritikán aluli. Az üzletbe érkező áru nemegyszer már a raktárban megromlik.

Hírek. Augusztus közepén egyetlen nap alatt a megyei milícia­fel­ügyelőség ellenőrző járőrei Csíkszereda és Balánbánya, valamint Tusnádfürdő és Székelykeresztúr közötti útszakaszokon negyvenhárom ittas autóvezetőt „kaptak el”. Figyelemre méltó számadat. Érdemes az eset fölött elgondolkodni.

Egy elveszett asszony nyomában. Július 26-án, pénteken nyomtalanul eltűnt G. Erzsébet taplocai asszony. Néhány, grafitceruzával írt, hevenyészett sort hagyott hátra gyermekeinek. (…) Mindent egybevéve: halála vádol, figyelmeztet. (…) Sajnos, azonban néha olyan áttörhetetlen korlátok, akadályok bukkannak fel utunkban, amelyekkel – ha tanácstalanul, társtalanul maradunk – végzetesek lehetnek. Mellettünk kell állnia valakinek, aki segít. Elsősorban a családnak és a közösségnek.

Gál Sándor, a hős szabadságharcos. A forradalom – amelyben együtt harcoltak a román, székely és más nemzetiségű jobbágyok az őket egyformán sújtó elnyomás ellen – a forradalmárok és hadvezérek, a hazájukat és népüket szerető hazafiak egész sorát neveli ki. Ezek közé tartozik Gál Sándor honvéd ezredes is, a székely forradalmi hadsereg egyik parancsnoka, az önvédelmi harc lánglelkű vezére, az 1848-as forradalom Európa-szerte ismert személyisége.

1978. augusztus 20., vasárnap

Hírek. Mint már hírül adtuk, megyénk egyre több községében épülnek olyan tömbházlakások, amelyek a községben élő értelmiségiek, szakemberek számára hivatottak otthont nyújtani.  Újabb bútorgarnitúrák érkeztek a csíkszeredai bútorlerakathoz. Így 16 darab Norma, 5 Felicia hálószoba-garnitúra, 9 Magnólia előszobabútor és 5 garnitúra Tánya konyhabútor.

Barátság művésztelep ’78. Az öt idény alatt közel százötven szobrász-, festő- és grafikusművész dolgozott a telepen, felbecsülhetetlen értékű munkát végeztek. (…) Az intézmény kiváló lehetőséget kínált arra, hogy a megye művészei jobban bekapcsolódjanak az ország képzőművészeti életébe, a máshonnan érkezők pedig megismerjenek bennünket, a termékeny eszme- és tapasztalatcsere, az alkotómunka pedig érezhetően hatott a község, a vidék szellemi életére.

1988. augusztus 20., szombat

Ünnepi gyűlés Miercurea-Ciuc-ban augusztus 23., népünk nagy ünnepe alkalmából. Tegnap délután a Miercurea-Ciuc-i municípiumi stadionban ünnepi gyűlést tartottak az 1944. Augusztus 23-i antifasiszta és antiimperialista, társadalmi és nemzeti felszabadító forradalom – népünk történelmének új időszakát, a román társadalom gyökeres átalakítása megnyitásának időszakát fémjelző korszakalkotó esemény – 44. évfordulója tiszteletére. (…) Az esemény jelentőségét Costea Aurel elvtárs, az RKP Harghita megyei bizottágának első titkára méltatta.

Rádióamatőrök országos versenye. (…) Megyeszékhelyünkön rendezik meg ezekben a napokban a rádióiránymérő bajnokság országos döntőjét.

dig
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.