Visszatekintő (augusztus 21.)

22

1969. augusztus 21., csütörtök

Megnyílt a dunai hajózás útja. 11 óra 25 perc. Felbúgnak a motorok, egy értő kéz tétován a vezérlőasztal fölé hajol, s mintegy varázsszóra, lassú siklással megnyílik a zsilipkapu. Néhány perc. Az AMUR szovjet személyszállító hajó beevezett a zsilip közepére. A többi csak idő kérdése már. Kiegyenlítődik a vízszint? Megnyílik a másik kapu? S aztán 30 perc után kényelmesen folytathatja útját. Valóban ünnepi hangulat; a feszült figyelem mosollyá szelídül az arcokon. Most már mintha nem is történt volna semmi. Augusztus idusán felszabadulásunk negyedszázados évfordulójának előestéjén megindult a várva várt hajózás Európa e jelentős vízi útján.

1999. augusztus 21., szombat

Kápolna épül a Gyilkos-tónál. Tegnap Hajdó István fő­esperes-plébános és Páll Árpád polgármester jelenlétében kijelölték az Anthony Gall tervezte római katolikus kápolna végső helyét Gyil­kostón. Az üdülőn valamikor még létezett katolikus fakápolna, amit a vallási türelmetlenség és a másság el nem viselésének vak indulata pusztított el, gyújtott meg. A Gyilkos-tó sok utast vonz ma is, ezért a kápolnát az utasok és a vándorok védőszentjének, Szent Kristófnak kegyeibe ajánlják elkészülte után. Az alapokat még ebben az évben le szeretnék rakni, hogy jövő nyáron, Szent Kristóf napján fel is szentelhessék a Napsugár villa szomszédságában építendő kápolnát.

2004. augusztus 21., szombat

Írók Zetelakán. Megpezsdült az élet Zetelakán, négy napig itt fordul meg Erdélyben egyszerre a legtöbb író, költő, kritikus, érdeklődő – négy napig tehát Erdély irodalmi fővárosa a község. Az Erdélyi Magyar Írók Ligája vállalta fel azt a feladatot, hogy évente lehetőséget biztosít a tollforgatóknak a találkozásra, ismerkedésre. Előadások hangzanak el, folyóiratok, intézetek mutatkoznak be ilyenkor a táborban, elbeszélgetnek a résztvevők az irodalmi élet időszerű kérdéseiről.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Vezetik a gázat Csíkszépvízen. Ássák a sáncot a vezetéknek Fotó: Kristó Róbert, 1999
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek