Visszatekintő (április 30.)

48

1968. április 30., kedd

Bányász-módra. Bár nálunk (Balánbányán) nincsenek nagy hagyományai a bányászatnak, a viszonylag rövid idő alatt első termelésünknek az ötszörösét adjuk ma. Tesszük ezt azért, hogy több és jobb ércet szállítsunk a nemzetgazdaságnak. Az ünnep tiszteletére (május 1.) vállalatunk minden bányásza több és több terven felüli ércet hoz felszínre.

Röviden. New York. A Fortune című folyóirat tanulmányt közöl, amely szerint az USA-ban egyre nagyobb vagyonok összpontosulnak egy rendkívül szűk csoport kezében. Így 1957 óta megháromszorozódott és elérte a 153-at a több mint 100 millió dollár vagyonnal rendelkező amerikai személyek száma.

Igény és kötelesség. Büszkén állíthatjuk, hogy megyénkben tovább bontogatja ezernyi színű szirmait az emberhez illő és tartozó legszebb virág: a kultúra. Kertészeink vannak, akiknek meggyőződése, hogy e virág lehet még szebb is, pompásabb is. Mindent megtesznek, hogy tettekkel bizonyítsák ezt.
1978. április 30., vasárnap

Májusi seregszemle… Az elkövetkező években megyénk még erőteljesebben fog fejlődni. 1985-re ipari termelésünk hozzávetőleg évi húszmilliárd lejre emelkedik, húszezer új munkahely létesül, új ipari vállalatok, társadalmi-művelődési létesítmények, és tízezernyi új lakás épül…

Vörösen villan a versenyzászló. Ez év február 28-án, a megyei mezőgazdasági aktíva ülésén hosszan feldübörgött a taps. A jelenlévők a csíkkarcfalvi szövetkezetközi tanácshoz tartozó mtsz-ek tagságát köszöntötték tulajdonképpen, amikor a tanács vezetősége átvette a szocialista verseny 1977-es élenjáróját megillető versenyzászlót.

Csíkszereda tárnái. Az 1350 méter magasan fekvő Hargitafürdő éppúgy része a városnak, mint – mondjuk – Taploca, Somlyó vagy Zsögöd. Az itt élők többsége kitermelőiparunk rendkívül fontos ágazatában dolgozik: az ország legjelentősebb kaolinbányája működik itt. (…) Az első tárna megnyitása óta (1952) megtizenkétszereződött a kitermelt kaolinmennyiség.

1988. április 30.,szombat

A forradalmi munkásszolidaritás ragyogó példája. – Az 1939. május 1-i munkástüntetések 49. évfordulója. A párt hívó szavára a fővárosban több mint 20 ezer dolgozó vonult fel forradalmi és demokratikus, antifasiszta és háborúellenes jelszavakkal.

Minden erővel a vetés befejezéséért. A ditrăui tanácskörzetben – a megye leghidegebb övezetében is minden növényféle vetéséhez hozzáfogtak.

A világ földgáztartalékai. A Hamburgban székelő EssoAG cég szakemberei közölték (…) a világ földgáztartalékának felmérését: ez a mennyiség 107 500 000 millió köbméter, ami 60 évre elegendő abban az esetben, ha a fogyasztás megmarad a jelenlegi szinten.

Szerkeszti: Benedek Enikő

Székelyudvarhely municípium főtere, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek