Visszatekintő ( április 23. )

203

1968. április 23., kedd

A Hargita megyei párt- és állami bizottság javaslata Székelyudvarhely municípium, Hargita megye városai és községei területi beosztásáról. (…) A megye bizottsága javasolja, hogy Székelyudvarhely municípium a jelenlegi közigazgatási-városi alapformáját őrizze meg. Továbbá (…) javasolja, hogy Fenyéd és Felsőboldogfalva községek Székelyudvarhely municípium peremközségeivé váljanak. (…) A megyei bizottság javasolja, hogy Tusnádfürdő jelenlegi helyzetét és fejlődési távlatait tanulmányozva javasolja várossá nyilvánítását. (…) A megyei bizottság a jelenlegi Hargita (Csicsó, Csaracsó, Madéfalva) és Rákos (Rákos, Újfalu) községek lakóinak javaslatait figyelembe véve javasolja, hogy az új község, a székely falu, vagyis Madéfalva nevet viselje. Hasonlóképpen a Kászonimpér, Kászonjakabfalva, Kászonaltíz, Kászonfeltíz és Kászonújfalu alkotta község a községszékhely falu, vagyis Kászonaltíz nevet viselje.

Folytatódik Martin Luther King gyilkosának keresése. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vasárnap közölte, hogy továbbra is a legnagyobb eréllyel folytatódik a nyomozás Martin Luther King gyilkosának kézre kerítéséért, de semmi újat nem közölhet a 17 napja tartó hajtóvadászatról.

1978. április 23.,vasárnap

Szocialista munkaverseny a fizikai tervfeladatok túlteljesítéséért. A municípium gazdasági egységei (…) az idén a következő fizikai termékek terven felüli előállítását vállalták: készruha 16 millió lej értékben, 15 tonna cérna, 10 tonna ipari fonal, élelmiszeripari berendezések (11 millió lej), mezőgazdasági gépek és felszerelések (8,7 millió lej), különféle matricák (3 millió lej), vegyipari berendezések (1,5 millió lej), 900 000 lej értékű bútor.

Hír. Újabb nyilvános telefont helyezett forgalomba a csíkszeredai posta a Testvériség sugárút egyik legforgalmasabb részén, az új önkiszolgáló üzlet mellett.

Nem szeretjük a halat? (…) Minden megyében fel kell mérni a lehetőségeket (…), pontosan tudni, hol lehet és hol érdemes tenyészetet létesíteni, mekkora a vizek hozama, milyen az éghajlat (…), hogy minél több és minél változatosabb hal jusson az üzletekbe, nemcsak fagyasztott vagy füstölt, hanem frissen is, ahogyan mifelénk leginkább szeretik. Azaz dehogy szeretik. Mert ha szeretnénk, akkor az elmúlt években tettek volna érdemben az illetékes szervek, hogy a megyében hagyományt teremtsenek a haltenyésztésnek.

1988. április 23., szombat

A tervfeladatok túlteljesítésével. Örömmel értesítjük a központi sajtóban közölt szocialista munkaverseny első negyedévnyi eredményeinek táblázatából, hogy a Kisipari Szövetkezetek Harghita megyei Szövetsége 983,2 ponttal országos első, második helyen Bacău megye (913,9), harmadik helyen Satu Mare megye (884,9) áll.

Minden erővel a tavaszi vetés végzéséért. Középcsíkban ültetik a burgonyát, vetik a cukorrépát és a tavaszi kalászosokat. A hosszabbított és éjszakai műszak hozzájárul a vetés ütemének gyorsításához. Nincsen mire várakozni, mindent el kell követni a vetésért! A legelők és kaszálók takarítása sem várhat tovább!

Az éneklő ember. Szép tavaszi a napsütés a megyeszékhely központjában (…), s egyszer csak érkezik az éneklő ember, aki kerékpárját taszítva (…), vörös képpel, megszegett nyakkal fújja a nótát (…). Szó mi szó, hangorgánumáért megirigyelhetné az atyafit Placido Domingo, a világhírű tenor is, van ott tüdő, kérem (…). Fene tudja, tavasz van – tűnődöm el –, de azért óvakodni kéne a megbotránkoztató, csendháborító énekeléstől.

Szerkeszti: Benedek Enikő

Korszerű nagyüzem látványát nyújtja a bútorgyár (Lunca de Jos, 1988)
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.