Visszatekintő ( április 17.)

109

1968. április 17., szerda

Homoródszentpáli tejesek. Szentpálon annyi pillangós vetőmagot állítottak elő, hogy nemcsak saját, hanem – nyilván megfelelő ellenérték fejében – más gazdaságok szükségletét is fedezni tudják. (…) Állatállománya, fejőstehén tenyészete s a többi állattenyésztési ága mindinkább öregbíti a szentpáli gondozók hírnevét.

Ezt tapasztaltam, ezt javasolnám. A tízéves általános oktatás bevezetése lehetővé teszi, hogy minden gyermek hajlamainak megfelelően fejlődjön. Köztudomású, hogy 6-tól 16 éves korig alakul és fejlődik a gyermek egyénisége, ezt az időt kell felhasználjuk arra, hogy hasznos ismeretekkel vértezzük fel őket.

A grund-foci hagyományai. Azok a beépítetlen kis térségek, gazdátlan kertek eltűntek Székelyudvarhelyről is. Azokat az elnyűtt rongylabdákat, első igazi sem őrzi múzeum, csak az emlékezet. (…) A grundok eltűntek, házak emelkedtek kikopott gyepszőnyegükön, parkok létesültek, de a régi fociszenvedély az öregedő fiúk lelkében még él Székelyudvarhelyen.

Kábítószer-csempészet. A kábítószerek legkülönbözőbb, sőt néha a legfurcsább utakon jutnak be az USÁ-ba, ahol a kábítószer-fogyasztás eléggé elterjedt. Éppen a napokban számoltunk be az egyik hírünkben arról, hogy egy Mexikóban elhunyt amerikai állampolgár hullájába rejtett kábítószereket próbáltak átcsempészni a mexikói-amerikai határon. A mexikói vámosok 26 kiló marihuánát koboztak el.
1978. április 17-én, hétfőn nem jelent meg lapszám

1988. április 17., vasárnap

Tavasz a kertészetben is. Nem tudom, megyénkben még van-e olyan gyógykezelő és üdülőtelep, melynek olyan „pontratett”, rendezett virágháza lenne, mint a Baile-Tusnad-i.

Hólapát. Ki hitte volna, hogy április közepén kézbe kerül ismét a hólapát? Mert a napokban ásó és kapa volt az ember kezében, akinek kapuja előtt naponta elhaladok – fütyörészve kertészkedett, kalapra cserélte a kucsmát is. S tegnap reggel ismét kucsmában láttam, és havat lapátolt a kapu előtt. De hát mit tehet? Olyan szerszámmal kell forgolódni, amilyent a helyzet követel (…).

Néptanácsaink házatáján. Lunca de Sus községben (…) a kaszálókra ezidáig több mint 1000 tonna istállótrágyát hordtak a gazdák, amit a tavasszal tovább folytatnak.

Szerkeszti: Benedek Enikő

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.