Visszatekintő (április 12.)

29

1969. április 12., szombat

Hír. Jó eredménnyel zárták a csíkszentkirályi fafeldolgozó üzem első évnegyedi termelési mérlegét. Az előirányzott 10 370 000 lej helyett 11 489 000 lej értékű árut gyártottak. Az össztermelés 4,8 százalékkal, az egy alkalmazottra számított termelés pedig 3,4 százalékkal nagyobb a tavalyi év első negyedéhez viszonyítva.

Mozdulatlan milliók, elfekvő százezrek – vagyis plusz nyersanyag- és anyagkészlet. Így van valahogy vállalataink esetében is, azonban a helytelen gazdálkodási mód ez esetben nemzetgazdasági érdekekbe, szempontokba ütközik. A normán felüli nyersanyag- és anyagkészletek, a hosszú ideig raktáron heverő készáruk, a kifizetések visszautasítása általában megbontja egy vállalat pénzügyi egyensúlyát, és gátolja a pénzügyi tervmutatók teljesítését. Nem nehéz párhuzamot vonni egy adott vállalat pénzügyi helyzete és a normán felüli készletek között. A már említett negatív előjelű tényezők más szempontból is kedvezőtlen helyzetet teremtenek.

1989. április 12., szerda

Ahol több mint nyolcszáz termékféleség készül. Ha van otthon egy hűtőszekrény, akkor annak elektromotorja Sfîntu Gheorghen készült…, ha van otthon egy hazai gyártmányú személygépkocsi, akkor annak villamossági berendezéseinek zöme ugyancsak ott készült, akárcsak a gyereke kerékpárjának lámpafelszerelése… Vagy, másképpen fogalmazva: kevés azoknak a száma, akik ne ismernék, ne hallottak volna a Sfîntu Gheorghe-i gyár termékeiről. Az Autóvillamossági és Villanymotorgyártó Vállalatról van szó, amely maga a nemében egyedülálló az országban. Ami pedig a nagyságrendjét illeti, ugyancsak a jelentősek közé tartozik, s ilyen értelemben elégséges talán arra utalni, hogy dolgozóinak száma meghaladja a 3300-at, a termékféleségeké pedig 800 körül mozog.

Családi tréfa. A vőlegényével elégedetlen menyasszony esküvő előtt visszaadja a jegygyűrűt, azzal, hogy ő nem megy hozzá egy ilyen fukarhoz. – Jó-jó, de hol a gyűrű doboza? – kérdi aggodalmasan a férfi.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek