Visszatekintő (április 10.)

30

1969. április 10., csütörtök

Hol is kezdődik a munkavédelem? Lakonikusan sorolom én is: a múlt év folyamán a gyergyószentmiklósi Erdőgazdálkodási Vállalatnál 51 munkabaleset történt. A legtöbb munkabalesetet a helyi fafeldolgozó részlegénél jegyezték be, szám szerint 22-t. A jelentés megírói két tényezőt okolnak – a balesetek egyik okát a felületes, nem-
egyszer hanyag munkavédelmi kiképzésben, a másikat pedig abban kell keresnünk, hogy egyes részlegeken még nem teremtették meg a megfelelő munkafeltételeket. Maradjunk e néhány adatnál. Annál is inkább, minthogy a jelentés összeállítói között az Erdőgazdálkodási Vállalat számos olyan alkalmazottja is szerepel, aki közvetve vagy közvetlenül, de felel a munkavédelmi és biztonsági normák betartásáért, illetve e tevékenység jó menetéért, esetleg számontartásáért, ellenőrzéséért.

1999. április 10., szombat

Csíkszentgyörgy sovány költségvetése. Soványnak tetszik Csíkszentgyörgy idei költségvetése. Ez jórészt abból fakad, hogy a források is szűkülnek. A béradókból mindössze 85 millió marad helyben, helyi adókból (ingatlanadó, illetékek) 315 millióra lehet számítani. Mindez épphogy elég az alkalmazottak évi fizetésére. Az iskolák fenntartására 124 milliót szánnak, közvilágításra, rezsiköltségekre 92 milliót különítenek el, szociális juttatásra marad 10 millió lej. (…) Mindebből kitetszik, hogy nem jut pénz útjavításra, a gázvezetés, csatornázás pedig egyre távolabbi lehetőségnek tűnik.

2004. április 10., szombat

Pénz a dél-erdélyi autópályára. A kormány törvénytervezetet hagyott jóvá az Arad–Temesvár–Lugos autópálya-szakasz megépítésére az Európai Beruházási Bank, valamint az Országos Autópálya és Országút Társaság között létrejött finanszírozási szerződés ratifikálásáról. A 2003 végén aláírt szerződés egy 200 millió eurós hitelről szól, amelyhez hozzáadózik a román kormány 70 millió eurós hozzájárulása az autópálya első szakasza 2008-ig való megépítésének finanszírozására.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

475 éves a Székelyudvarhelyi kódex. Csíki Zsolt felvétele, 2004
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek