Visszatekint ( május 11. )

17

1968. május 11., szombat

Minden cseppje aranyat ér. A közmondások mindig valamilyen igazságot tartalmaznak. A májusi esőről azt szokták mondani, hogy minden cseppje aranyat ér. (…) Megyénk területén 8,3–34,2 liter között váltakozott négyzetméterenként a csapadék.

85 671 hektoliter tej. A Hargita Megyei Statisztikai Igazgatóság tájékoztatása szerint az eltelt 4 hónap alatt a megye mezőgazdasági termelőszövetkezeteinek össztejtermelése 85 671 hektoliter volt. Jóval átlagon felüli eredményeket értek el a csicsói (602 liter), a csíkszentimrei (655 liter) (…) termelőszövetkezetek.

Rio De Janeiro. A Vargas Intézet adatai szerint 1968 első négy hónapjában Brazíliában 8,4 százalékkal drágult az élet. A legnagyobb áremelkedés – 13,6 százalék – a háztartási cikkeknél tapasztalható. A lábbeli 11,4, az orvosi szolgálat 10,8 százalékkal drágult.

Épül a paltinui gát. A doftanai hidrotechnikai építőtelep dolgozói átfúrták az első 250 méter hosszú alagutat. Ez lehetővé tette a Doftana és a Săcăria folyó vizének eltérítését és a munkálatok megkezdését a paltinui gát központi övezetében.

1978. május 11.,csütörtök

Másutt láttuk – továbbítjuk.Küsmödön lenne, aki fazekaljon, feltámassza az eredeti népi kerámiát, helyiség is lenne, s a hiányzó égetőkemence megépítése sem ördöngösség. (…) Sajnos mindeddig éppen a közös összefogás maradt el, a tenniakarást még mindig nem követte tett, még mindig csak a küsmödi kerámia múltjáról beszélhetünk.

A nagyvilágból. Szovjet szakemberek kísérletekkel igazolták, hogy a légpárnás hajók jégtörőként is használhatók, s ilyen minőségükben hatékonyak a kikötők környékén.

1988. május 11.,szerda

Közös érdek – a természetvédelem. Mind a kétéltűek, mind a hüllők esetében az állatok hiányos ismerete okolható a negatív természetvédelmi magatartásért. Egy felmérés során a megkérdezettek 79,85 százaléka tartja emberre veszedelmesnek a nálunk élő kígyókat, és ugyanazon személyek 58,85 százaléka nyilatkozik úgy, hogy ha kígyóval találkozik, minden további nélkül elpusztítja (elsősorban a férfiak).

Címkék. Egy-egy semmitmondó, rosszul felragasztott címke az egyébként jó minőségű árutól is elveheti a vásárló kedvét. Tessék megnézni borvizes- vagy sörösüvegeinket. Egyikről hiányzik, másikról lelóg a címke, a harmadikra kettő jutott, a negyedikre kétrét tűrve ragasztották…

Hírek.
Az elmúlt hónapban a Băile Jigodin-i fürdő bevétele meghaladta a 16 ezer lejt. És még egy közérdekű hír: megnyílt a fürdő melletti kisszálloda.
Május folyamán a külföldre szóló csomagok felvétele: könyv, naptár, nyomtatvány 16-án, egyéb küldeményeket 17-én és 18-án vámkezelnek a megyeközpont postáján.

Szerkeszti: Benedek Enikő

A galócási Faipari Komplexum lemezfelszabó és -csiszoló munkacsarnoka
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.