Visszatekint ( április 18.)

148

1968. április 18., csütörtök

Védjük a termőföldet. A termelőszövetkezetek többsége a gazdaság központjának kialakításához 7-8 hektárt foglalt el építkezések céljára, amit nagyobb körültekintéssel, az épületek célszerű elhelyezésével meg lehetett volna oldani jóval kisebb területen is. Az új törvénytervezet értelmében a községek vagy városok belterületét is ésszerűen, csakis a legszükségesebb építkezésekre kell felhasználni.

Művelődési hajlékok háza táján. A folklór szeretetét, a haladó hagyományok ápolását nemzedékről nemzedékre öröklik a kecsetiek. Nincs olyan kultúrverseny, amelyen ne vennének részt, s amelyen sikert ne aratnának. Így van ez évtizedek óta, hiszen már a harmincas években olyan kultúrcsoportja volt a falunak, hogy külföldi turnékon is sikert aratott.

Röviden
Továbbra is számos áldozata van a pakisztáni kolerajárványnak. A legtöbb esetet Multan helységből jelentették, ahol több mint 50 ember halt meg. Több száz beteget kórházba szállítottak.
*
Titokzatos tartályt találtak a Csendes-óceánban, a mexikói partok közelében. Eddig minden próbálkozás ellenére nem sikerült felszínre hozni a (…) 25 méter mélységben lévő tartályt. Az a vélemény alakult ki, hogy radioaktív hulladékok vannak benne.
*
Az Egyesült Államok lakosságának száma elérte a 200 507 000 főt.

1978. április 18., kedd

Hírek
781 548 nézője volt az elmúlt negyedév során megyénkben a filmszínházak előadásainak. 561 271 volt a városi, és 220 277 a falusi mozik közönsége.
*
A városi néptanács gondoskodása nyomán a gyergyó­szentmiklósi Virág negyedben az elmúlt hét végén hozzákezdtek egy korszerűen kiképzett játszótér építéséhez.

A székelyudvarhelyi Agráripari Líceum. (…) Három, minden szükséges kellékkel ellátott iskolaműhelyben, öt hektár kitűnő minőségű szántóföldön, 700 négyzetméter alapterületű hajtatóházban és az Élelmiszeripari Gépgyár különböző részlegein végezhetik a gyakorlati teendőket a líceum diákjai. A mintegy 850 tanuló közül 4770-nek biztosítana bentlakást.

Bevásárlókosárral Csíkszeredában. Mi is kerülhetett a csíkszeredai vásárló kosarába 1978. április 16-án reggel nyolc és tíz óra között? (…) Üresek maradtak a vásárlókocsik, amikor az emberek friss salátát, zöldhagymát, retket, káposztát, murkot és petrezselymet kértek. Olyan árukat, amelyekből (…) a közeli megyékben dugig vannak a polcok. Hasonlóképpen silány volt a hússzékek ellátása. Csak olcsó, úgynevezett marha-oldalvéget lehetett vásárolni, egetlen darab tyúk, csirke sem volt a hűtőszekrényekben.
1988. április 18-án nem jelent meg lapszám.

Szerkeszti: Benedek Enikő

A gyimesközéploki művelődési otthon. Haragos Zoltán felvétele, 1968. április 18.

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek