Visszatekintő (szeptember 10.)

48

1968. szeptember 10., kedd

Féltve őrzött tekintélyünk. Az új társadalomfejlődési szakasz, amelyen jelenleg áthaladunk, gazdasági, társadalmi, politikai és művelődési életben egyaránt sürgeti az egyéniség széles körű kibontakozását, s mivel az egyéniséget elsősorban az határozza meg, ki milyen mértékben járul hozzá az általános célkitűzések eléréséhez, ezért emlegetjük mind gyakrabban a szakismeret szót…

Parajdi távlatok. A történelmi okmányok arról vallanak, hogy már a rómaiak bányászták itt a sót. Jelenleg is létezik a négy római kori bánya. Ezek egyikében nemrég, a szállítótorony építésekor több római kori szerszámot találtak, amelyeket a bukaresti és a kolozsvári múzeumok őriznek.

Az igényesség ne csak jelszó legyen. Nemrég új pihenő-szórakozóhelyet avattak Gyergyóújfaluban, a Bányász-parkot. Tulajdonképpen a hírneves marosfalvi borvízforrás környékét – libalegelő volt eddig – varázsolták át.

Az első magyar atomvillanytelep. A Duna menti Pakson épül fel az első magyar atomvillanytelep. Az építkezés a jövő évben kezdődik meg és 1975-ben fejezik be.

1978. szeptember 10., vasárnap

Épít a falu. Vacsárcsiban (…) épül, szépül a falu, (…) már mérik az utat is: jövőben aszfaltozni fogják, s akkor a közlekedésre sem lesz panasz.

Az első fedett piac. Azt sokan tudják, hogy Csíkszeredában valamikor lesz fedett piac. Hogy mikor, arra nehéz lenne felelni (…). Arról viszont kevesen értesültek, hogy a megye első fedett piaca elkészült Vlahicán.

1988. szeptember 10., szombat

Fókusz. Vannak évről évre átvonuló divathullámok az öltözködésben, a zenében, éppúgy, mint az öngyógyításban. Ilyen volt az utóbbi időszakban az úgynevezett japán kristályok divatja, amely végigsöpört az egész országon (…). Amíg az orvostudomány minden betegséget nem tud gyógyítani (…), addig mindig is fel fognak bukkanni újabb és újabb „csodaszerek”.

A legkisebb memóriaegység. Nemrég előállították a legkisebb memóriaegységet, amit manapság el lehet képzelni – írja a La Recherche. Egy kristály felületére sikerült felírniuk egy néhány angströmnyi átmérőjű, tehát egy atom méretű „jegyet”.

Szerkeszti: Benedek Enikő

A parajdi meleg sófürdő
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek