Visszateikntő (április 19.)

81

1969. április 19., szombat

Hír. Az utóbbi évek néprajzkutatási eredményeiből ad ízelítőt a gyergyószentmiklósi múzeum nemrég megnyílt új időszakos kiállítása, amelyen most mutatják be először a különböző népi foglalkozásoknak az intézmény tulajdonába került tárgyi emlékeit.

1989. április 19., szerda

Több rezet az országnak. …megkülönböztetett feladatok hárulnak a bányászokra a nemzetgazdagság nyersalapanyagának a biztosításában. Ez a nemes cél vezérli a Bălani Bányavállalat dolgozóit is, amikor jó munkaszervezéssel, az intenzív gazdaságfejlesztés alapján igyekeznek maximálisan kihasználni lehetőségeiket, és eleget tenni a XIII. pártkongresszuson meghatározott nagy célkitűzéseknek.

1999. április 19., hétfő

Új kereszténydemokrata párt. Victor Ciorbea volt miniszterelnök vezetésével új kereszténydemokrata párt alakult. A Kereszténydemokrata Nemzeti Szövetség (ANCD) névre keresztelt új párt színrelépése szakadáshoz vezethet a kormánykoalíció vezető politikai erejében, a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpártban (PNȚCD). A párt egyes vezetőinek sajnálatosan gyenge teljesítménye, a PNȚCD doktrínájának hitelvesztése vezetett a pár népszerűségének zuhanásához… Az ANCD nem egy másik parasztpárt akar lenni, hanem a román kereszténydemokrácia történelmi hagyományaiból kiinduló új párt, amely az igazságot, az erkölcsöt, a jogot és a szakmai hozzáértést tartja a legfontosabb értékeknek.

2004. április 19., hétfő

Széki–dánfalvi gyermeklakodalom. A felcsíki községben immár hagyományosnak számító hagyományápoló és hagyományteremtő rendezvény idén új színfoltot kapott: a helyi székely kislány vőlegénye a Kolozs megyei Székről érkezett. A szervezők, a csíkdánfalvi Pántlika gyermek-néptáncegyüttes, valamint széki partnere, a Szalmakalap gyermek-néptáncegyüttes vezetői egyeztették a két tájegység lakodalmas szokásait, szertartásait, a kísérő rigmusokat oly módon, hogy mindkét tájegység gazdag hagyományait bemutathassák a helyi ünneplő közönségnek.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek