csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Visszatanítani a kultúrát

Idén is visszatér az egyhetes Csűr­döngölő Néptánctábor Csík­borzsovára. Július 28-án, vasárnap kezdődik, és ez alkalommal is külön foglalkozásokat tartanak gyereknek és felnőtteknek egyaránt.

Már készülhetnek a táncosok. Programkínálatból nincs hiányfotó: Archív

Idén is sokan ropják majd a táncot a csíkborzsovai Onodi-birtokon. A 13. alkalommal megszervezett Csűrdöngölő Nép­tánctábor főbb programjai közé tartozik a délelőtti táncoktatás, ami a gyerekeknek a helyi kultúr­otthonban, a felnőtteknek pedig a rendezvénycsűrben zajlik majd.
Idei különlegesség a bonchidai magyar és román páros és férfitáncok oktatása. Ehhez a zenét a budapesti Borbély Zsuzsa és bandája biztosítja, énekoktató Rigmányi Júlia Katalin, a táncoktatást pedig ezúttal is Onodiné Csécsi Katalin és Onodi Attila tartja. Délutánonként hagyományos kézműves-foglalkozások és népi játékok veszik át a főszerepet. Az esti csűrprogramra minden helyit és környekbelit szívesen várnak, azokat is, akik nem tudnak részt venni a tábor teljes programján.
Ugyancsak újdonság, hogy augusztus 2-án, péntek este megtekinthető lesz a magyar korona másolata – ez korábban a csíksomlyói búcsún a szentmise után volt kiálítva a Hármashalom-oltáron –, illetve előadást is tartanak róla.
Szintén az esti programok közé tartozik a helyi hagyományőrző táncegyüttesek előadása, irodalmi népszínmű, beszélgetés adatközlőkkel, Heinczinger Miklós koncertje, Csákányi Zoltán néprajzkutató előadása, továbbá egyeztetés alatt álló más programok.
Kirándulást is terveznek a Csíki-havasokba, illetve a fürdés sem maradhat el a borzsovai borvízmedencében. Hagyományos ételek is asztalra kerülnek – mint például a kemencében sült házikenyér és a szénen sült kürtőskalács.
– A tábor célja a kultúra visszatanítása. Hangsúlyozzuk a tánc, a zene, a mulatság fontosságát, mert elkopófélben van nemcsak Borzsován, hanem egész Erdély és Magyarország területén is – fogalmazott Onodi Attila főszervező. Mint mondta: a vendégek nagy része Magyarországról jön, de ezenkívül érkeznek látogatók Németországból és Ausztriából is. Természetesen a helyieket és környekbelieket is várják a szervezők. Mint megtudtuk: az elmúlt évek tapasztalata szerint esténként néha 200-300 személy is ropja a táncot.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,236RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb