Visszarajzolták a térképre a korondi Unicumot

80

Összefogtak és felújították az egykoron híres korondi Unicum-fürdőt. A légúti, reumás és egyéb testi nyavalyákra is áldásos csudavíz már csordogál a medencékbe. A hivatalos kapunyitás megvolt, júniusban már csobbanhatunk a Csiga-domb lábánál.

Régi helyén állították vissza az egykor gyógyvize miatt híres fürdőt, remélik, régi fényét is visszakapja
Régi helyén állították vissza az egykor gyógyvize miatt híres fürdőt, remélik, régi fényét is visszakapja

Az idősebbek egykor még megmártóztak a gyógyvizű medencében, a fiatalok, civilek, cégek és vállalkozók pedig teljes mellszélességgel, adományokkal is támogatták a tervet – nem volt nehéz rávenni a közösséget, hogy közös erővel felújítsák a község hírnevét egykoron öregbítő Unicum-fürdőt.
Tegnap megvolt a hivatalos kapunyitás, és tábla hirdeti: igazi székelyföldi, sőt a Kárpát-medencében is unikumnak számító gyógyvízben áztathatja, kúrálhatja magát a vendég.
Pár éve már felmerült az ötlet, hogy a Teleki Sándor gróf által már 1729-ben említett gyógyvizű medencét nem kéne az enyészetnek hagyni, újságolta az előzményeket Pál Zoltán, a fürdő felújítását szorgalmazó és működtetését is felvállaló Korond Turisztikai Egyesület tagja, az Unicum újjászületését ugyancsak patronáló Korond–Parajd Természetvédelmi Gondnokság elnöke.
Segítségben nem volt hiány: a közbirtokosság a szükséges faanyagot biztosította, és felkarolta az ügyet a megyei tanács, a korondi önkormányzat is. Pál szerint minden elképzelést és várakozást felülmúlt az, ahogy részt vállalt, és nem fukarkodott az adományokkal a helyi közösség.
A példaértékű összefogásnak köszönhető, hogy teljesen megújult a régi nagy fürdőmedence, és melléje, hogy a csemeték se maradjanak le a fürdőzés élményéről, egy kisebbet is építettek. Rekordgyorsasággal, szűk egy hónap alatt készült el az adminisztrációs épület, az árnyékot adó hely, a két öltöző, két zuhanyozó és két WC is, sorolta a vendégek kényelmét szolgáló „kiegészítőket” Pál.
A nagy, 8-szor 12 méteres, egy méter mély, fapadlózatú és palával tömített medencében 40 ember is elfér, kis ülőkéken pihenhetnek. A 4-szer 4-es méretű és fél méter mély gyermekmedence szintén elég tágas ahhoz, hogy a kicsik élvezzék a lubickolást.
A fürdőmedencéket két forrás táplálja: az egyik a fürdők alatt levő, a másik, a természetvédelmi területnek számító Csiga-dombról bevezetett hideg csodavíz, aminek a Holt-tengerével azonos a sótartalma.
– Egy liter víz elpárologtatása után kb. 250-300 gramm só marad vissza. De a gyógyvíz egyediségét nem csak ez adja. Nagyon meszes, szénsavas, vasas, enyhén kénes ásványvíz, ami sok gáz kíséretében, 3 kilométer mélyről érkezik a felszínre. Ez a forrás az aragonit szülőanyja a Csiga-dombon, és ezért csodavíz. Fogyasztásra nem, de gyógyításra kiválóan alkalmas. Minden olyan gyógyhatást hordoz magában, amit az ásványvizekben és a sósvizekben való fürdőzés megad. Reumás, idegrendszeri bántalmak, légzőszervi megbetegedések kezelésére alkalmas – sorolta az Unicum áldásait Pál.
Hozzátette: a régi fürdőben súlyos tüdőbajosokat is kezeltek úgy, hogy kecsketejjel kombinálták a kúrát. De nemcsak a víz, hanem a fürdőt körbeölelő festői környezet is segíti a gyógyulást
A medencék várhatóan karácsony és szilveszter között telnek fel – a források vízhozama másfél köbméter naponta.
– A régi helyén, a régi pompájában állítottuk vissza, régi gyógyhatásaival igyekszünk működtetni az Unicum-fürdőt, és ezzel Korondot igyekszünk visszatenni a régi, megérdemelt helyére a gyógyfürdők térképén – fogalmazott Pál Zoltán.
Munka még van: tovább dolgoznak a vizesblokkon, és hátravan még a szakhatósági engedélyeztetés is. A fürdő téliesítése is tervben van, de egyelőre megmaradnak az egykori rendnél: júniustól szeptemberig tart majd a fürdőszezon. Remélik, jövő nyáron jutalmat nyer a lelkes, közös munka, és sok pihenni- és gyógyulnivágyó felkeresi a korondi Unicum-fürdőt, amit már most érdemes felrajzolni a 2016-os vakációs térképre.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek